2 april 2021

De rente op je spaarrekening... nou ja, dat is wel duidelijk: die is niets of nagenoeg niets. Als je nu wel een aardig spaarsaldo hebt, meer dan je als buffer nodig hebt voor onvoorziene situaties, dan is het logisch dat je gaat nadenken over manieren om meer rendement te maken. 

Beleggen voor meer rendement

De meest voor de hand liggende manier om meer rendement te krijgen op je spaargeld is beleggen. Daar heb ik het al eerder over gehad - ben met een heel klein bedragje gaan spelen op Bux Zero en heb er nog lol in ook. Dat gaat niet verder dan elke dag even naar de stand van zaken kijken en constateren dat de waarde van de aandeeltjes omhoog is gegaan of omlaag - en dat dan te vergelijken met hoe het bij manlief is gegaan. Leuk, maar niet serieus.

Aandelenkoersen

Actie ondernemen op zonnepanelen

Waar ik nu wél serieus mee bezig ben is eindelijk echt actie ondernemen op zonnepanelen. Al best lang speelde ik met dat idee en elke keer dat er een enveloppe binnenkwam van de één of andere aanbieder dacht ik weer: zou het niet slim zijn om daar wat mee te doen? Nu heb ik dan maar eens een voorstel aangevraagd en als ik dat mag geloven is het eigenlijk een nobrainer. Het voorstel schermt met een rendement van tegen de 20% op een investering van zo'n € 5.000.

If it sounds too good to be true...

Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of ik het vind kloppen, dus daar zit ik nog middenin. Want het klinkt eigenlijk té gunstig zeg maar. Dat stemmetje dat zegt 'if it sounds too good to be true, it probably is', dat laat zich horen in m'n hoofd. Dus ik wil uitvogelen hoe ze op die 20% komen. Hoe je bespaart is op zich wel duidelijk: je energierekening gaat omlaag door je investering. 

Besparen met zonnepanelen

Maar die besparing - hoe komen ze tot dat bedrag? Als ik snel kijk lijkt het erop dat ze m'n energierekening hebben gedeeld door het aantal kilowatt uren (kWh) dat door de panelen opgewekt zou moeten worden. Zou moeten is natuurlijk de goede benaming: dat is nog maar afwachten. Even er vanuit gaande dat dit wel klopt, is de volgende vraag: is het wel reëel om de hele elektrarekening weg te strepen doordat we de kWh's zelf opwekken? In die rekening zit immers ook vastrecht en netbeheerkosten.... nou ja, die vragen ga ik allemaal nog wel even stellen.

Offertes vergelijken

Ook ga ik natuurlijk nog wel een paar andere offertes aanvragen, maar ik denk dus wel dat het ervan gaat komen, die investering in zonnepanelen. Gezien de behapbare kosten en het stilstaande spaargeld op de spaarrekening denk ik dat het een slimme keuze is om meer rendement te maken op ons spaargeld. Met zonnepanelen ga je je eigen stroom opwekken, hoef je dat niet meer af te nemen van een energieleverancier en verdien je zo je investering terug door een veel lagere energierekening. Je huis wordt direct meer waard doordat die panelen erop liggen en nadat je de investering hebt terugverdiend ga je er gewoon letterlijk geld op verdienen.

Zie ik iets over het hoofd?

De exacte bedragen en leverancier even daargelaten lijkt het mij dat het financieel een goede beslissing is om zonnepanelen te nemen. Toch? Of heb jij kanttekeningen en waarschuwingen waar ik nog niet aan gedacht heb?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 2 april 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.