29 april 2021

Het is niet alsof het nieuw is - de aandacht voor bitcoin en andere cryptomunten. Toch is het voor het eerst dat ik er serieus over nadenk om er tóch maar eens iets mee te gaan doen. Hoe komt dat?

"Jij bent goed met geldzaken..."

De directe aanleiding is een vriendin die tegen me zei: jij bent goed met geldzaken... leg mij eens uit hoe het werkt met bitcoin. Tja. Zo sta ik bekend, dat ik in Jip-en-Janneke taal ingewikkelde financiële onderwerpen kan uitleggen. Kan ik ook - tenminste, als het over sparen, lenen en hypotheken gaat. Ook verzekeringsonderwerpen kan ik prima uitleggen, al zit ik niet zo in voorwaarden en details van schadeverzekeringen.

... maar snapt niets van bitcoin

Maar bitcoin? Nee, daar moest ik mijn vriendin teleurstellen. En daarmee kennelijk ook mezelf, want het is een beetje gaan knagen.

Behoefte om crypto's te snappen

Dus heb ik opeens veel meer de behoefte om het wel te snappen. Er meer van te weten. En belandde ik gisteravond in een webinar over bitcoin en andere cryptovaluta van Allesovercrypto.nl. Interessant genoeg om ruim 2 uur lang te blijven kijken en luisteren, al ben ik niet geneigd om de cursus aan te schaffen waar het hele verhaal natuurlijk op uitkwam.

Cryptovaluta

Toch was de uitkomst voor mij niet bevredigend, want ik had nog steeds geen antwoord op mijn vragen als 'wat ís het nu eigenlijk, bitcoin?' en vooral 'hoe werkt dat hele blockchain verhaal?'. Ik wil de basis wel een beetje snappen voordat ik ga overwegen om ergens geld in ga steken.

Geld sparen kost geld

Want hey, op je spaarrekening leveren je euro's in elk geval niets op. Sterker nog, daar verlies je geld als je rekening houdt met inflatie en belasting. En dan heb ik het nog niet eens over de negatieve spaarrente die steeds meer spaarders moeten gaan betalen.

Check de spaarrente

Uitleg over blockchain

Maar goed, dat webinar gaf me dus niet de antwoorden. Wel genoeg aanleiding om er verder over na te denken en vanmorgen bij m'n ontbijt op YouTube te zoeken naar een Nederlandstalige uitleg. Daarbij stuitte ik op dit filmpje:

Daar ligt de focus niet op bitcoin maar op blockchain. En om iets te begrijpen van bitcoin moet je inzicht hebben in blockchain, zoveel was me wel al duidelijk. Dit filmpje legt dat helderder uit dan ik ooit eerder heb gevonden, dus dat is een stap vooruit. Helderder ook dan ik het ooit zou kunnen opschrijven, dus daar waag ik me (nog) niet aan.

Is blockchain technologie de toekomst?

In mijn overweging om iets met bitcoin of andere cryptomunten te doen gaat het er vooral om dat je gelooft dat de blockchain technologie de toekomst is. Ook al kunnen we ons dat nu nog helemaal niet voorstellen, dat wil niet zeggen dat het niet zo is. Want ach... er was ook een moment waarop we niets snapten van het concept internet. E-mail. Mobiele telefoons. Online bankieren. QR-codes. Online betalen via je smartphone met een QR-code.... En ga zo maar door.

Spaargeld investeren in crypto's

Dat is ongeveer waar ik nu sta. Dat ik inzie dat blockchain weleens de toekomst zou kunnen zijn en dat ik er steeds serieuzer over nadenk om wat spaargeld in bitcoin en/of andere cryptocurrency te steken. Geen geld dat een bestemming heeft, dat ik echt ergens voor nodig heb. Net als bij het kopen van aandelen: je loopt risico dat het veel minder waard wordt of misschien zelfs volledig verdwijnt, en daar moet je geen stress van krijgen.

Mijn kijk op bitcoin begint te veranderen

Je merkt dus dat mijn kijk op bitcoin begint te veranderen. Waar ik het een paar jaar geleden nog zag als puur gokken en veel te veel risico, denk ik er inmiddels toch echt over na om er wat mee te doen. Niet zomaar even snel, ga me er natuurlijk eerst verder in verdiepen. Via m'n blogs zal ik je meenemen in dit crypto-avontuur.

En jij? Denk jij weleens na over crypto's?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 29 april 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.