25 juni 2020

Zo gebeurt er lange tijd heel weinig op het gebied van sparen, dan zijn er opeens op één dag twee interessante onderwerpen voor de spaarder. Altijd fijn om ook iets nieuws te melden te hebben, want dat de spaarrente laag is... dat weten  we inmiddels wel.

Angst voor negatieve spaarrente

Toch eerst even over de spaarrente - en dan specifiek over de angst voor een negatieve. Eerder deze week trok de Consumentenbond aan de bel: ze willen dat minister Hoekstra van Financiën de garantie geeft dat er géén negatieve spaarrente komt voor spaarders met een kapitaal tot € 100.000.

Spaargarantie is iets anders!

Her en der wordt deze wens dan 'spaargarantie' genoemd, wat ik behoorlijk suf vind. Die term gebruiken we immers al voor de werkelijke garantie op spaargeld - toevallig ook € 100.000 - vanuit het depositogarantiestelsel.

Rentegarantie dan maar?

Dus noem ik het liever een rentegarantie, al klopt dat natuurlijk ook niet helemaal. Het gaat tenslotte niet om een garantie op hoeveel rente je krijgt, maar om een garantie dat je geen rente hoeft te gaan betálen voor het aanhouden van spaargeld bij een bank.

Geen verbod - waarde toezegging?

De bond heeft al eerder om een verbod op een negatieve spaarrente gevraagd. Dat is er toen niet gekomen, maar het werd ook niet uitgesloten. De toezegging die de banken aan Hoekstra deden was op dat moment voldoende. Die toezegging is door een paar banken echter alleen gedaan voor 2020... dus wat gebeurt er in 2021? 

Triodos: eerste schaap over de dam

Triodos Bank heeft als eerste de stap gezet om al vanaf €100.000 een negatieve rente te rekenen (per 1 juli). Bovendien gaan ze vaste kosten per maand rekenen voor het aanhouden van spaargeld, dus daar gaat sparen concreet geld kosten.

Triodos Bank

Algemene voorwaarden banken gewijzigd

Andere banken houden een hogere grens aan - meestal € 1 miljoen. Maar: daarvoor moesten ze wel allemaal hun algemene voorwaarden wijzigen - om die negatieve rente mogelijk te maken.

Zorgen bij de Consumentenbond

En dat is nou precies waar de Consumentenbond zich zorgen over maakt: de banken kunnen nu zonder verdere poespas ook overgaan tot een negatieve rente voor kleinere spaarders. Daarom willen ze van de minister de garantie dat dit niet gaat gebeuren.

Geen vertrouwen in de banken: politiek aan zet

Een enquête onder 7.000 panelleden wees uit dat de helft de banken er niet op vertrouwt dat ze niet overgaan tot een negatieve spaarrente voor lagere saldi. 70% van de ondervraagden vindt bovendien dat de politiek aan zet is - dus dat is wat de bond probeert te regelen.

Consumentenbond

Zou Hoekstra dit doen?

Zou dat ook gaan gebeuren? Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat de minister hierin meegaat. Een garantie afgeven is best een ding lijkt me: je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Je wilt immers ook niet dat banken in de problemen komen omdat ze zelf bijvoorbeeld hele procenten aan negatieve rente moeten betalen, maar dat niet mogen doorberekenen omdat de minister dat heeft gegarandeerd.

Compensatie lijkt me logischer

Dan zou ik eerder denken aan een compensatie vanuit de overheid, bijvoorbeeld via de belasting op vermogen.

Ah de belasting op vermogen! Daar is ook nieuws over... dat bespreek ik met je in de volgende blog.

Ontvang jij onze maandelijkse Update Sparen eigenlijk al? Niet?
Daarmee blijf je altijd op de hoogte...

snel aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 25 juni 2020

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.