6 december 2019

Toch fijn dat er steeds wat te melden is over de mogelijkheid van een negatieve spaarrente. Er gebeurt op spaargebied verder weinig spannends maar dit is en blijft een interessant onderwerp dus laten we het er nog maar eens over hebben.

Volksbank belooft positieve rente in 2020

Allereerst de verklaring van de Volksbank - de moeder van SNS, ASN Bank en RegioBank - dat er bij hen in elk geval in tot en met 2020 een positieve rente zal blijven. Ze zeggen dus niet eens 'niet negatief' - de rente zal boven nul blijven. Dat dit waarschijnlijk neerkomt op 0,01% doet niets af aan het gebaar. Ze doen dit omdat ze merken dat het idee van een negatieve spaarrente hun klanten onrustig en onzeker maakt, dat gevoel willen ze met dit statement wegnemen.

ABN Amro ging verder - is dat beter?

ABN Amro ging verder dan dat - zij beloofden 'geen negatieve rente' te gaan rekenen. Minder geloofwaardig wat mij betreft, want je kunt zo'n belofte niet maken zonder geldigheidsdatum. Niemand weet wat de toekomst brengt tenslotte. Zou het over een paar jaar alsnog nodig zijn om een negatieve spaarrente in te stellen, dan heb je de poppen aan het dansen. Onbetrouwbare banken enzo.

Politiek: verbod op negatieve spaarrente of niet?

En de politiek, wat doet die? Vers van de pers lees ik dat minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gemeld dat een verbod op een negatieve spaarrente op dit moment niet nodig is. Maar mogelijk in de toekomst wel. Letterlijk zegt hij in zijn Kamerbrief: 

Deze inzichten leiden voor mij tot de conclusie dat het op dit moment niet nodig is om een wettelijk verbod in te voeren op het aantrekken van gelden tegen een negatieve rente. Het zou, gegeven de uitingen van banken en de nadelen van een verbod, ook niet proportioneel zijn. Dat neemt niet weg dat ik een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst vind, en het van groot belang vind dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst significant worden beperkt dan zal ik het onderwerp opnieuw ter hand nemen, en indien opportuun ook wetgeving overwegen.

Flink stuk trouwens, die Kamerbrief. Maar liefst 8 pagina's inhoud over dit onderwerp, inclusief een internationale inventarisatie (wat gebeurt er in andere landen op dit gebied?) en een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat moet natuurlijk ook, de Kamer heeft immers gevraagd om dit te onderzoeken. 

Geen verbod - niet nu

Kortom: er komt géén verbod op een negatieve spaarrente. Of in elk geval niet nu. Zolang nog genoeg mogelijkheden zijn om je spaargeld naar een bank met een positieve rente te brengen gaat de politiek niet ingrijpen. En die zijn er voorlopig nog wel... Bij de grootbanken kom je niet verder dan 0,04% op dit moment (bij SNS), maar bij NIBC Direct - gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel - kun je nog steeds 0,2% krijgen.

Vergelijk actuele spaarrentes

Ik was sowieso al geen voorstander van zo'n verbod dus vind dit een prima beleid eerlijk gezegd. En ergens - diep in m'n hart - hoop ik dat zo'n grootbank de stap wél zet om rente in rekening te gaan brengen bij spaarders. Gewoon puur nieuwsgierig wat er dan gebeurt. Zouden de verstokte grootbankspaarders dan misschien wél in beweging komen?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 december 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.