17 april 2020

De duurzame Triodos Bank gaat behoorlijke veranderingen doorvoeren voor spaarders. Dat je daar geen rente meer krijgt over je spaargeld, daar zijn we wel aan gewend. Ze hebben daar al ruim twee jaar die nulrente. Dat grootspaarders met saldi boven een miljoen euro een negatieve rente betalen, dat is ook niet meer bijzonder. Maar Triodos gaat nu een stap verder.

Kosten voor aanhouden spaarrekening

Vanaf 1 juli gaan nagenoeg alle spaarders betalen voor het stallen van hun geld bij Triodos Bank. Er worden standaard kosten ingevoerd voor het aanhouden van een spaarrekening: de duurzame spaarder gaat € 2,= per maand betalen. Alleen kinderen en jongeren tot 25 jaar hoeven niet te betalen, voor hen blijft sparen wel gratis.

Kosten voor kleine en grote spaarders

€ 2,= per maand ongeacht je saldo

Het maakt dus niet uit hoeveel geld er op je spaarrekening staat, je gaat bij Triodos standaard € 2,= per maand betalen. Oftewel € 24,= per jaar. Stel dat je € 10.000,= bij de bank hebt staan, dan komt dat in feite neer op een negatieve rente van 0,24%. Bij een lager saldo is dat een groter (negatief) percentage, bij een hoger saldo kleiner. 

Kosten voor spaarrekening zonder rente

De bank zelf noemt de kosten geen negatieve spaarrente, zo is te lezen in dit NRC interview. Ze houden het op 'administratiekosten' - omdat het aanhouden van spaarrekeningen voor de bank nu eenmaal kosten met zich meebrengt. Het ís ook geen negatieve rente, want het bedrag is niet afhankelijk van het saldo. Het zijn kosten voor een spaarrekening zonder rente.

Negatieve rente vanaf € 100.000

Ook gaat Triodos een échte negatieve rente invoeren. De grens daarvoor ligt niet - zoals bij andere banken - op een miljoen euro, maar veel lager. Wie meer dan € 100.000 aan spaargeld bij de bank heeft gaat daarover vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,5% betalen.

Rente op sparen

Berekening over totaalsaldo per persoon

Dit gaat niet per rekening, maar voor het totale saldo van de spaar- en betaalrekeningen van een klant bij Triodos. Daarbij wordt per persoon gekeken: het saldo van een en/of rekening wordt 50/50 verdeeld bij het bepalen van het totaalsaldo.

Sparen is nergens meer écht gratis

In feite is sparen natuurlijk nergens meer gratis. Tenminste, als we niet alleen kijken naar de directe kosten in de vorm van negatieve rentes of administratiekosten. Wie rekening houdt met inflatie en belastingen levert op dit moment altijd in op z'n spaargeld. Toch is het in rekening brengen van vaste kosten voor kleine spaarders wel echt een stap in bankenland.

Spaarrente en inflatie

Triodos kan het waarschijnlijk wel maken

Triodos is dan nog een bank die dat waarschijnlijk het makkelijkst kan maken - de klanten zitten daar niet met hun spaargeld voor het rendement. Dat bleek wel toen ze al begin 2017 als eerste de stap naar een nulrente zetten. Dat was voor de fervente Triodos-klant geen reden om z'n geld daar weg te halen. Die zit daar voor het duurzame karakter van de bank. Dikke kans dat ze ook deze kosten voor lief zullen nemen, het zien als een bijdrage aan een duurzame samenleving.

Stel dat ING, ABN Amro of Rabobank kosten gaat rekenen?

Of dat ook voor andere banken zou gelden? Als ING, Rabobank of ABN Amro met de mededeling zou komen dat ze een paar euro per maand in rekening gaan brengen aan kosten voor je spaarrekening? Ik zou het bijna hopen want verwacht dat er dan wel een flink aantal mensen van spaarbank zal veranderen... leven in de brouwerij en mensen die kiezen voor de spaarrekening met de beste rente en/of voorwaarden, daar houd ik van!

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Krijg jij onze nieuwe Update Sparen al in je mailbox? Nee?
Schrijf je snel in voor de gratis HomeFinance MailService!

Gratis Update Sparen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 17 april 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.