2 oktober 2019

Het gaat maar door met de daling van die spaarrentes.... deze week weer een aantal renteverlagingen bij verschillende banken.

Hoogste spaarrentes flink omlaag

Bijvoorbeeld bij de bank die tot voor kort nog de hoogste rente voor sparen zonder voorwaarden gaf: Knab. Een forse verlaging meteen maar: van 0,22% naar 0,16%. LeasePlan Bank, ook één van de 'toprentes' - deed gezellig mee met een verlaging van 0,20% naar 0,15%.

Alle recente rentewijzigingen

Waar je nu de beste spaarrente krijgt? Voor zover je nog van een spaarrente kunt spreken tenminste... bij vrij opvraagbaar spaargeld zit je op dit moment het beste bij NIBC Direct of bij Lloyds Bank. De eerste valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, de tweede onder het Duitse - dat is wel goed om te weten.

Vergelijk rentes voor sparen zonder voorwaarden

Kijken we naar de toppers in de vergelijking van alle spaarrekeningen - dus ook die voor jeugdsparen en sparen met voorwaarden, dan zien we bovenaan zeven rekeningen voor kinderen/jongeren met één Eigen Huis sparen ertussen. Daarna volgt Bunq, maar dat is geen normale spaarrekening. En dan komen de twee hierboven alweer... dus sparen met voorwaarden geeft geen oplossing voor een hogere rente.

Alternatieven voor spaarrekening?

Dan komen we toch weer bij de vraag wat voor alternatieven er zijn voor spaarrekeningen. Wij heten dan wel 'Van Spaarbank Veranderen' - als geen enkele spaarbank meer interessant is moet je misschien naar andere mogelijkheden kijken. Ik noem er maar gewoon een paar:

 • lening of hypotheek aflossen
 • beleggen
 • sparen op een creditcard

Cash geld

Lening of hypotheek aflossen

Heb je serieus spaargeld maar ook een lening lopen? Dan is het aflossen van die lening een slimme stap: je betaalt daarop sowieso veel meer rente dan je van je spaarbank krijgt, dus aflossen levert simpelweg voordeel op. Je kunt ook overwegen om een extra aflossing te doen op je hypotheek. Denk daar wel even dieper over na, want het heeft meer gevolgen dan je misschien denkt.

Beleggen

De enorm lage spaarrente kan ook een reden zijn om (meer) te gaan beleggen. Ook daar is het van belang om goed na te denken over wat je doet (risico!), maar de kans dat het rendement hoger is dan op je spaarrekening... die is natuurlijk levensgroot.

Sparen op je creditcard

Heb je toevallig een creditcard waar je een positief saldo op kunt zetten? En waar je een rentevergoeding over krijgt? Dan kan sparen op je creditcard interessant zijn, afhankelijk van de rentevergoeding. Op onze creditcardvergelijker Credit-card.nu zie ik alleen zo snel geen rentes die hoger zijn dan 0,15% op dit moment, dus dat lijkt nu in elk geval geen oplossing. Dalen de spaarrentes verder maar blijft die 0,15% staan... dan misschien wel? Let wel op: als je geld op je creditcard zet moet je kosten betalen om het er weer af  te halen. Je moet er dus eigenlijk alleen geld op zetten dat je met je creditcard gaat uitgeven.

We hebben nog veel meer ideetjes voor je op een rij gezet bij Alternatieven voor sparen, neem maar eens een kijkje! 

Of ga je het cash opnemen?

Wat veel mensen roepen is dat ze hun spaargeld van de bank halen als het tot een negatieve spaarrente komt. En dan? Wat ga je dan met dat contante geld doen? Afhankelijk van het bedrag wil je het waarschijnlijk niet cash in huis bewaren...

RTLZ verdiepte zich in de kosten van het aanhouden van cash geld, en dat valt ook nog erg tegen. Het gaat over risico's, verzekeringen, kluizen, inflatie en belastingen. Niet heel aantrekkelijk als je het mij vraagt.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 2 oktober 2019

Anoniem
 • Avatar
  Simon 03 oktober 2019
  Cash aanhouden heeft geen zin. Dat kost ook geld en het risico is te groot. Gewoon een buffertje op een spaarrekening laten staan. En heb je meer geld, dan je leningen aflossen, hypotheek verlagen en eventueel oversluiten tegen de lage rentes en mocht je dan nog meer geld hebben: beleggen in een goed gespreid beleggingsfonds.
  • Avatar
   Anoniem 15 oktober 2019
   Hallo gewoon allemaal je geld van de bank halen, laat je niets wijs maken, allemaal bedrog. Nederlanders wees wijs en heb lef haal je geld van de bank, maar dan ook allemaal doen, wij zijn eigenlijk een schijt-achter land. Veel woorden weinig daden.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.