Een lage spaarrente zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar alternatieven voor hun spaarrekening. Een plek waar ze meer rente krijgen. Soms lijkt sparen op een creditcard een goed idee. VanSpaarbankVeranderen.nl gaat hier nader op in.

Creditcards algemeen

Er zijn veel verschillende creditcards verkrijgbaar. Een aantal daarvan heeft als voordeel dat u rente krijgt als er een positief saldo op de creditcard staat. Soms is die rente hoger dan op een spaarrekening. Sommige mensen overwegen daarom hun creditcard als spaarrekening te gebruiken. Denk daar nog even goed over na!

Creditcard gaat om krediet

Een creditcard is niet bedoeld als spaarproduct. De naam zegt het al, 'credit', het gaat om krediet. Met de creditcard kunt u betalingen doen zonder dat het geld direct van uw betaalrekening afgaat. Afhankelijk van de card wordt het uitgegeven bedrag aan het eind van de maand van uw rekening afgeboekt – of omgezet in een lening die u met een bedrag per maand afbetaalt.

Extra bestedingsruimte

Een creditcard heeft een limiet. Dat is het maximale bedrag dat ermee betaald (geleend) kan worden. De limiet kennen we ook wel als de bestedingsruimte. In sommige situaties heeft u tijdelijk meer bestedingsruimte nodig – bijvoorbeeld tijdens een lange verre reis. Die extra bestedingsruimte kunt u regelen door zelf een bedrag op de creditcard te storten. Dat is veel veiliger dan het in contanten meenemen. In totaal kunt u dan het door u gestorte bedrag plus de limiet uitgeven.

Zelf geld storten op uw creditcard kan een goed idee zijn als u tijdelijk extra bestedingsruimte nodig heeft.

Creditcard met rente

Als u zelf geld stort op uw creditcard terwijl er geen geleend bedrag openstaat, heeft u een positief saldo op de card. Bij sommige creditcards wordt over zo'n positief saldo rente vergoed. Let op: dat geldt lang niet voor álle creditcards! U gaat dus eerst na óf er rente vergoed wordt en zo ja, welk percentage. Is dat hoger dan de rente die u op uw spaarrekening krijgt? En is er geen spaarrekening die een hogere spaarrente vergoedt?

Kosten van de creditcard

Aan het aanhouden van een creditcard zijn meestal kosten verbonden. Juist de cards met een rentevergoeding bij een positief saldo zijn niet de goedkope creditcards. Als u overweegt een creditcard aan te schaffen speciaal om op te sparen, dan moet u deze kosten wel meerekenen bij het bepalen van het voordeel dat het u oplevert. De kosten moeten dan in ieder geval gecompenseerd worden door het hogere bedrag aan spaarrente dat u op de creditcard ontvangt. Hetzelfde geldt voor een card die u verder nergens meer voor gebruikt.

Kosten van geld opnemen

Bovendien rekenen creditcardmaatschappijen kosten als u geld wilt opnemen met uw creditcard. Oók als dit uw eigen geld is, het spaargeld dat u er zelf op heeft gezet. Het uitgeven van het gespaarde geld is alleen zonder kosten als u er een aankoop mee doet die u betaalt met uw creditcard.

Niet alleen het aanhouden van een creditcard brengt kosten met zich mee - het opnemen van geld met de card óók.

Overzicht over uw spaargeld

Met uw spaargeld op een creditcard die u gebruikt voor betalingen is het overzicht snel weg. Bij een uitgave wordt eerst het positieve saldo gebruikt, voordat de limiet wordt aangesproken. Zo betaalt u een aankoop dus met spaargeld. Dat was misschien helemaal niet uw bedoeling! Het kan natuurlijk opgelost worden door het bedrag vervolgens weer te storten op de creditcard – bewerkelijk is het wel.

Echt sparen op creditcard niet aan te raden

De scheiding tussen spaargeld en betaalgeld is niet helder meer. In onze ogen is echt sparen op een creditcard daarom niet aan te raden. Wel kan het handig zijn om een positief saldo op de card te zetten, zodat u uitgaven niet betaalt met geleend geld.

Meer over alternatieven voor uw spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.