Bij een lage spaarrente gaan steeds meer mensen nadenken over alternatieven om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Ook de hoogste spaarrente is dan immers nog steeds laag. Daarbij is het logisch dat u zich afvraagt of u uw geld niet beter kunt beleggen. Dat hoeft ook helemaal geen verkeerde beslissing te zijn.

Verschil tussen sparen en beleggen

Sparen en beleggen zijn echt heel verschillende dingen. Bij beleggen loopt u risico - dat sterk uiteenloopt, afhankelijk van het soort belegging. Bij sparen hoeft u geen risico te lopen. Bovendien zit er een flink verschil in kosten.

Sparen zonder risico

Sparen is in beginsel zonder risico's als u zich houdt aan de richtlijnen voor veilig sparen. Als het mis zou gaan met uw spaarbank is er het depositogarantiestelsel waardoor u uw geld weer terugkrijgt. Risico is er niet en daar is het rendement ook naar.

Risicoloos beleggen bestaat niet

Wilt u een hoger rendement dan bij sparen met de hoogste rente, dan is beleggen een mogelijkheid. Belangrijk om te realiseren is dat er niet zoiets bestaat als 'risicoloos beleggen'. Wel is er een enorme variatie in de risico's en rendementen van verschillende beleggingen.

Beleggen in aandelen levert een hoger risico op dan beleggen in Nederlandse staatsobligaties. De kans op een hoog rendement is bij aandelen dan ook groter – de kans op een laag of zelfs negatief rendement ook. Als u overweegt te gaan beleggen, zorgt u er dan voor dat u zich goed laat informeren over de risico's. En vraag u vervolgens af of u bereid bent dat risico met uw spaargeld te lopen.

Risico en rendement hangen sterk samen. Een hoog rendement betekent een hoog risico - ook al proberen reclames u vaak iets anders wijs te maken.

Kosten

Bij beleggen komen kosten kijken die niet aan de orde zijn bij sparen. Een spaarrekening of deposito openen en aanhouden is doorgaans gratis. Beleggen in effecten of op een beleggingsrekening brengt wel kosten met zich mee. Om een eerlijke vergelijking te maken tussen rendementen is het belangrijk om de kosten er vanaf te halen.

Spreiden

Als u overweegt om te gaan beleggen, vinden wij het verstandig als u dat in ieder geval niet met al uw spaargeld doet. Laat een deel op een vrij opvraagbare spaarrekening staan. Zo kunt u onverwachte situaties opvangen zonder dat u beleggingen hoeft te verkopen.

Ook binnen de beleggingen zelf is het aan te raden om te spreiden. Door te kiezen voor spreiding over verschillende beleggingen wordt het risico over uw totale portefeuille lager.

Wel of niet beleggen?

Wij kunnen u geen antwoord geven op de vraag of het verstandig is om te gaan beleggen met uw spaargeld. Het ligt er met name aan hoe u staat tegenover risico, welk risico u kunt en wilt dragen. Als u de stap wilt zetten is raden wij u aan om dit in overleg met een adviseur te doen.

Meer over alternatieven voor uw spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.