Sparen voor de (klein)kinderen is natuurlijk een goed idee. Daarbij kunt u echter te maken krijgen met schenkbelasting. VanSpaarbankVeranderen.nl legt uit hoe dat zit.

Belasting over schenkingen

Bij het weggeven van grotere geldbedragen komt de fiscus om de hoek kijken. Er moet dan schenkbelasting (vroeger schenkingsrecht) betaald worden. Het is daarom handig om niet te kiezen voor het schenken van grote bedragen in één keer. Beter kunnen ouders en grootouders gebruik maken van de jaarlijkse vrijstellingen.

Gebruik jaarlijkse schenkingsvrijstelling!

Door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen voor de schenkbelasting kunt u uiteindelijk flink geld besparen.

Schenking van grootouders aan kleinkinderen

Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen financieel willen verwennen moeten rekening houden met de schenkbelasting. Voor de fiscus geldt een schenking van grootouder aan kleinkind als een schenking aan een ‘overige verkrijger’. De vrijstelling is iets meer dan € 2.400 per jaar. Schenkt opa of oma een groter bedrag, dan moet het kind schenkbelasting afdragen.

Schenking van ouders aan kinderen

Als ouders aan hun kinderen willen schenken, zijn er meer mogelijkheden. De jaarlijkse vrijstelling is standaard al hoger: iets meer dan € 6.000 per jaar. Voor kinderen van 18 tot 40 jaar is er een eenmalige verhoogde vrijstelling. Die is in de basis tegen de € 30.000, maar kan nog hoger. Wordt het geld aan een eigen woning of aan een studie besteed, dan mogen de ouders nog meer belastingvrij aan hun kind schenken.

Belastingcijfers wijzigen elk jaar

De grenzen voor belastingvrij schenken, maar ook andere fiscale cijfers en regels veranderen regelmatig. Controleer altijd of u de meest recente informatie heeft!

Storten op spaarrekening van (klein)kind

Het storten van geld op een spaarrekening op naam van uw (klein)kind is officieel een schenking. Het geld is vanaf dat moment immers van het kind. Het is daarom niet verstandig om in één keer een heel groot bedrag op een spaarrekening te storten, een bedrag dat boven de vrijstelling voor dat jaar uitkomt.

Periodieke storting met automatisch sparen

Beter is een periodieke storting met automatisch sparen. Daarmee wordt ieder jaar (een deel van) de schenkingsvrijstelling benut en hoeft er geen schenkbelasting betaald te worden. Wel kan het spaargeld op naam van kinderen ervoor zorgen dat de ouders (meer) inkomstenbelasting moeten betalen in box 3. Daar wordt het geld van de kinderen meegerekend in het belastbaar vermogen van de ouders.

Meer over sparen voor kinderen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.