Vraag:

Bij het vergelijken van spaarrekeningen zie ik dat de spaarrente voor kinderrekeningen hoger is dan op gewone rekeningen. Waarom is dat?

Antwoord:


Uit de vergelijking van spaarrekeningen blijkt duidelijk dat er op rekeningen voor kinderen een hogere rente vergoed wordt dan op gewone spaarrekeningen voor volwassenen. Het is niet vreemd dat u zich afvraagt waarom dat zo is.

Direct spaarrente bij jeugdsparen vergelijken

Vaak beperkingen

Allereerst is het belangrijk om na te gaan welke beperkingen er op de rekeningen gelden. Er zijn veel spaarrekeningen voor kinderen met behoorlijk beperkende voorwaarden. Dit geldt niet voor alle jeugdspaarrekeningen: er zijn er ook die vrij opneembaar en zonder verplichtingen zijn.

Opnamebeperkingen

Voor diverse jeugdspaarrekeningen gelden forse opnamebeperkingen: er kan bijvoorbeeld geen geld van opgenomen worden totdat het kind 18 jaar is. Dat is best een logische voorwaarde: het geld is immers bedoeld voor het kind. Op de 18-jarige leeftijd zijn ze volwassen en kunnen ze zelf over het geld gaan beslissen. Tot dit tijd kan het niet opgenomen worden voor kleine tussentijdse aankopen. Deze rekeningen zijn dan ook bedoeld voor het opbouwen van een tegoed voor later. Ze zijn niet geschikt om een kind zelf te laten sparen en leren omgaan met een bankrekening.

Verplichte stortingen

Ook kennen de jeugdrekeningen met voorwaarden vaak een verplichting om een vast maandelijks bedrag te storten. In combinatie met opnamebeperkingen is dat een aardige belemmering, waarmee dan weer wel een mooi saldo voor het kind wordt opgebouwd. Voor de zekerheid dat dit geld binnenkomt en voorlopig niet weggehaald kan worden heeft de bank best een wat hogere spaarrente over.

Wie de jeugd heeft...

Toch is ook op vrij opvraagbare jeugdrekeningen de rente vaak wat hoger dan op volwassen rekeningen voor Sparen zonder voorwaarden. De gedachte die daar achter zit ligt in de lijn van 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Banken willen graag jeugdige spaarders binnenhalen en behouden, in de hoop dat deze jonge klanten ook in hun volwassen leven al hun financiële zaken via deze bank gaan regelen.

Meer over Jeugdsparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.