Het kiezen van een (nieuwe) spaarrekening: vaak gebeurt het tussen neus en lippen door. Wie er serieus naar kijkt maakt bewuste keuzes en volgt ons Stappenplan Van Spaarbank Veranderen. Na het bepalen van uw spaarstrategie met behulp van uw spaardoelen heeft u de spaarvorm gekozen en de spaarrentes vergeleken. Nu is het tijd voor een bewuste keuze van de spaarbank en de spaarrekening.

Veiligheid

U wilt ongetwijfeld wel veilig sparen. Vergeet daarom vooral niet nog even goed te kijken naar de garantie die van toepassing is bij de spaarbank van uw keuze. Het garantiebedrag van € 100.000 is per persoon, per bank. Het geldt dus voor het totaal van alle rekeningen die u bij een bank aanhoudt. Bovendien delen sommige banken hun bankvergunning met andere banken. Dan geldt het garantiebedrag voor alle rekeningen bij de betreffende banken samen.

Naast de spaarrente is voor u als spaarder de veiligheid van uw spaargeld belangrijk. Voor veel mensen speelt ook duurzaamheid een rol. En natuurlijk de voorwaarden.

Spaarbank

Nu gaat het niet over de hoogte van de spaarrente die de bank vergoedt. Wellicht vindt u ook zaken als normen en waarden belangrijk. Waarin wordt uw spaargeld geïnvesteerd? Wordt er gelet op het milieu? Neemt de bank mensenrechten serieus? En het klimaat? Gaat er geld naar wapenhandel? Zijn dierenwelzijn en kinderarbeid een issue? Hoe zit het met het bonusbeleid en de klantvriendelijkheid?

Dit soort onderwerpen worden onderzocht door de makers van de Eerlijke Bankwijzer. Het is absoluut de moeite waard om daar even te kijken hoe de bank die u op het oog heeft scoort op de voor u belangrijke onderwerpen.

Voorwaarden

Kijk tot slot nog eens goed naar de eventuele voorwaarden van de spaarrekening. Hoe zit het met verplichtingen en beperkingen? Past de rekening helemaal bij de manier waarop u 'm wilt gebruiken? Geldt er een verplichting om bij dezelfde bank een betaalrekening (met bijbehorende kosten) aan te houden?

Klopt het allemaal? Dan bent u klaar om werkelijk actie te ondernemen. Op naar stap 5:

Stap 5: het openen van uw nieuwe spaarrekening

Meer over het veranderen van spaarbank

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.