Er zijn heel veel verschillende spaarrekeningen. Aan sommige rekeningen hangen voorwaarden die al dan niet beperkend zijn voor de spaarder. Eén van die voorwaarden draait om het aanhouden van een betaalrekening bij dezelfde bank. VanSpaarbankVeranderen.nl licht deze voorwaarde hier toe.

Internetsparen

Sparen via internet is volledig ingeburgerd. Het is bijna onvoorstelbaar dat het toch nog niet zo heel lang geleden is dat we met een spaarbankboekje naar de bank gingen om geld te storten of op te nemen. Tegenwoordig is het met internetsparen een kwestie van een paar muisklikken.

Tegenrekening verplicht

Voor sparen via internet heeft de bank wel altijd een betaalrekening als tegenrekening nodig. Dit is de rekening waar opgenomen geld naartoe gaat. Als u iets wilt betalen van uw spaargeld, moet het bedrag altijd eerst overgeboekt worden naar de tegenrekening. Vanaf die betaalrekening kunt u er dan uw betaling mee doen.

Vrije keuze betaalrekening

Bij veel spaarbanken maakt het niet uit als de betaalrekening die u als tegenrekening wenst bij een andere bank loopt. Er zijn echter banken waarbij het een voorwaarde is dat de betaalrekening bij dezelfde bank aangehouden wordt. Heeft u die niet, dan zult u die rekening moeten openen om bij die bank te kunnen sparen.

Bank betaalrekening zelf kiezen

De betaalrekening die u als tegenrekening wilt bij een andere bank? Bij veel spaarbanken is dat geen probleem... bij sommige wel.

Kosten betaalrekening

Aan het aanhouden van een betaalrekening zijn kosten verbonden. Om zo'n betaalrekening speciaal te openen om bij die bank te kunnen sparen, moet de rente van de spaarrekening wel héél aantrekkelijk zijn. Het renteverschil met andere banken moet immers de kosten van de betaalrekening goedmaken. Tenzij u al uw bankzaken overhevelt naar uw nieuwe spaarbank. Dan heft u uw oude betaalrekening op en zijn de kosten voor de nieuwe betaalrekening niet extra.

Voordeel betalen en sparen bij dezelfde bank

Het heeft zeker voordelen om sparen en betalen via dezelfde bank te doen. Het is overzichtelijker dan het aanhouden van rekeningen bij verschillende banken. Ook gaat het overboeken van bedragen van de spaarrekening naar de betaalrekening dan meestal sneller. Bij de meeste grootbanken weegt het gemak echter niet op tegen de relatief lage spaarrente die ze vergoeden aan hun spaarders.

Voordeel versus nadeel

Het voordeel van gemakkelijk overboeken weegt bij de grootbanken vaak niet op tegen de veel lagere spaarrente die ze vergoeden.

Spaarrente niet te laag?

De banken die een betaalrekening bij hun eigen bank verplichten zijn vooral grootbanken. Die staan niet bepaald bekend om hun hoge spaarrentes. Soms introduceren ze een nieuwe rekening met een aantrekkelijke rente. Denk er echter goed over na of u voor die rente een betaalrekening bij deze bank wilt openen. Het komt met regelmaat voor dat de aantrekkelijke rente al vrij snel een stuk minder aantrekkelijk is in de markt. Dat kunt u goed in de gaten houden met VanSpaarbankVeranderen.nl!

Meer over sparen zonder voorwaarden

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.