Vraag:

Natuurlijk wil ik de beste rente voor mijn spaargeld. Maar is het wel zinvol om steeds van spaarbank te switchen? Verlies ik geen rente door overboeken?

Antwoord:


De vraag is altijd wat de juiste beslissing qua switchen van spaarbank. Daarbij is het belangrijk om inzicht te hebben hoeveel méér rente (spaarwinst) u gaat krijgen door de overstap naar een andere bank of andere rekening bij dezelfde bank. Bij rekeningen met een dagelijks aanpasbare rente weet u dat nooit precies. U kunt alleen rekenen met de spaarrentes die op dit moment van toepassing zijn.

Spaarwinst door overstappen

De spaarwinst die u kunt boeken door een overstap is natuurlijk ook afhankelijk van de hoogte van uw saldo. Een renteverschil van 0,2% levert bij een saldo van € 100.000 nu eenmaal meer op (€ 200 per jaar) dan bij een saldo van € 10.000 (€ 20 per jaar).

Renteverlies bij overboeken

Vroeger werkten de banken nog met valutadagen: zo hadden zij extra rente-inkomsten en was het renteverlies voor u bij overboeken soms aanzienlijk. Dat valuteren van overboekingen is tegenwoordig niet meer toegestaan, tenminste niet op betaalrekeningen. Bij spaarrekeningen gebeurt het nog wel, waardoor er in een enkel geval toch renteverlies kan zijn van enkele dagen. Dit verschilt overigens sterk per bank.

Meer over Veranderen van spaarbank

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.