22 juli 2022

De rente gaat omhoog! Dat zijn berichten die ik graag schrijf hier op VanSpaarbankVeranderen.nl. Een hogere rente betekent immers dat jij een betere vergoeding krijgt voor je spaargeld, en dat is goed nieuws.

Er zijn vandaag zelfs twee interessante nieuwtjes op het gebied van de rente. De eerste is van gisteren: de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB). De andere van vandaag: Renault Bank gooit de rente op haar spaarrekening flink omhoog.

Renteverhoging ECB

Dat de ECB de rente zou verhogen, dat wisten we natuurlijk allang. De vraag was niet óf het zou gebeuren, maar met hoeveel. Het uitgangspunt was 0,25% - al was een grotere rentestap absoluut niet uitgesloten. Dat is het dus ook geworden: de Europese rentes zijn verhoogd met 0,5%.

Rente in Europa

Die renteverhoging is een poging om de torenhoge inflatie te beteugelen. De ECB ziet die het liefste rond de 2% en we weten inmiddels allemaal wel dat we nu tussen de 8 en 9% inflatie zitten.

Het zal alleen wel even duren voordat de hogere rente merkbaar is in de prijzen. Áls dat al gebeurt, want ik vraag me af of de vraag naar alles echt minder wordt door die iets hogere rente. Dat is de economische theorie: hogere rente = minder lenen & meer sparen door consumenten en bedrijven = minder vraag = minder sterke prijsstijgingen.

Zou dat echt zo werken? Ik ben heel benieuwd! In elk geval niet op korte termijn, dus als de inflatie al afneemt is het altijd maar de vraag of dat door die renteverhoging komt of door andere oorzaken.

Hoe dan ook: de negatieve rente bij de ECB is verleden tijd na een periode van 8 jaar onder nul!

Hoogste spaarrente naar 0,5%

Of het door de stap van de ECB komt of niet, ik weet het niet, maar per vandaag gaat de rente op de spaarrekening van Renault Bank fors omhoog. De oude rente van 0,35% is verpulverd – vanaf vandaag vergoedt de Franse bank 0,50% per jaar.

Renault Bank verhoogt de spaarrente

Rekening openen

Daarmee zetten de Fransen hun concurrentie op de Nederlandse markt flink in de schaduw. Bigbank uit Estland hanteerde tot vandaag dezelfde rente als Renault Bank - 0,35%. Het is nog maar de vraag of zij bereid zijn om mee te gaan naar de 0,50%.

UPDATE: Aan het eind van de vrijdagmiddag maakte Bigbank bekend per zaterdag 23 juli ook de rente te verhogen naar 0,5%. Wie weet maakt dat een nieuwe renteverhoging los bij de concurrentie?

Verband tussen ECB en Renault Bank?

Een logische vraag is of de renteverhoging door Renault Bank is ingegeven door de renteverhoging van de ECB. Het zou kunnen. Op zich was de verwachting niet dat de spaarrente in het algemeen snel omhoog zou gaan door de rentestap van de ECB. Immers: de stap zorgt er alleen maar voor dat banken niet meer hoeven te betálen voor het stallen van geld bij de centrale bank, niet dat het opeens goed geld oplevert.

Ik zou me kunnen voorstellen dat het voor Renault Bank iets anders in elkaar steekt dan voor de gewone banken. Algemeen gesteld houden banken zich bezig met het aantrekken van geld, om dat vervolgens met een rentemarge weer uit te lenen. Renault Bank trekt geld aan om de activiteiten van de Renault Groep te financieren, dat is toch net even anders.  Zou het daarmee te maken hebben? Dat dat geld lenen voor die activiteiten wel snel duurder wordt, en het dan dus lucratiever is om de benodigde middelen uit de spaarmarkt aan te trekken?

Wat de achtergrond ook is, het is fijn voor spaarders die een rekening hebben bij Renault Bank. En heb je die nog niet, dan kun je er natuurlijk nu één openen – kost je niets en levert je wel extra rente op!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 22 juli 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.