19 maart 2024

We kunnen vanuit Nederland alweer een tijdje sparen in Zweden. In de top van onze vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden stonden maar liefst 3 Zweedse banken, daar is er nu nog één bijgekomen: HoistSparen.

Spaarrekeningen vergelijken

Maar dat is niet het belangrijkste nieuws: er is ook een aanpassing doorgevoerd in de Zweedse spaargarantie. Een hele fijne!

Sparen bij Zweedse banken

Op dit moment staan er in totaal 5 Zweedse banken bij de spaarrekeningen:

Spaarrekeningen bij banken in Zweden

Voor alle vijf geldt dat je er kunt sparen via het internationale spaarplatform Raisin.

HoistSparen nieuw voor Nederlandse spaarder

De middelste HoistSparen - is vorige week nieuw toegevoegd. Ik vind het dan bijzonder dat ze niet kiezen voor een rente die dan in ieder geval de hoogste is van de Zweedse banken... zoals ze er nu in staan zou ik niet weten waarom je als spaarder zou kiezen voor deze nieuwe spaarrekening in Zweden.

Meer over HoistSparen

Aanpassing Zweeds depositogarantiestelsel

De toevoeging van HoistSparen is dan ook niet het belangrijkste nieuws over sparen in Zweden dat we voor je hebben. Veel interessanter is de aanpassing die is doorgevoerd in het Zweedse depositogarantiestelsel. Daar zat namelijk een irritant valutarisico in... en dat is nu niet meer zo!

Wat was het probleem?

Het zat zo: in Zweden werken ze niet met de euro, ze zijn daar blijven betalen in Zweedse kronen. Sparen in Zweden via Raisin doe je gelukkig wel gewoon in euro's, die worden niet omgewisseld in kronen - tot zover dus ook geen valutarisico.

Valutarisico bij uitbetaling na faillissement bank

Het venijnige zat in de spaargarantie. Die was namelijk wél in Zweedse kronen. Oók de compensatie van spaarders in het buitenland als een Zweedse bank failliet zou gaan. Dat is irritant, want dan ben je dus als Nederlandse spaarder bij een faillissement van jouw spaarbank in Zweden afhankelijk van de wisselkoers tussen de Zweedse kroon en de euro.

Uitbetaling nu in euro's!

Daar is recent verandering in gekomen. Riksgalden (de uitvoerder van het Zweedse depositogarantiestelsel) heeft de werkwijze aangepast. De uitbetaling van jouw spaargeld bij een bank in Zweden als die failliet zou gaan is nu NIET meer in Zweedse kronen, je krijgt het geld gewoon in euro's terug. Geen valutarisico meer dus, dat is fijn!

Meer over de Zweedse spaargarantie

Sparen in Zweden direct interessanter

Deze wijziging maakt sparen in Zweden wat ons betreft direct veel interessanter. Ik was zelf erg terughoudend, juist door dat valutarisico bij een onverhoopt bankfaillissement. Nu dat vervallen is kun je gewoon kijken naar de spaarrentes van de Zweedse banken.

Sparen in Zweden

Geen bronbelasting & rating AAA

Voor de rest is sparen in Zweden in mijn ogen namelijk helemaal geen gek idee. Er is geen sprake van bronbelasting en de credit rating van Zweden is de hoogst haalbare AAA - net als Nederland.

Spaarrente mag nog net wat hoger

Als die Zweedse banken hun rentes nou nog net wat omhoog gooien... dat ze echt de hoogste spaarrente geven... dan is dat voor mij vanaf nu wel een serieuze overweging.

Alle spaarrekeningen vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 19 maart 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.