14 maart 2024

Heb je het gezien? De krantenkoppen bevatten deze  week opvallend vaak het woord 'Finfluencers'. Dat is niet zo gek: het is deze week de Week van het Geld, en daarin is veel aandacht voor het effect dat finfluencers hebben op kinderen en jongeren. Prima onderwerp wat mij betreft - waarbij ik me afvraag of wij hier bij VanSpaarbankVeranderen.nl dan ook een soort finfluencers zijn. Spaarfluencers 😀.

Zoek een hogere spaarrente!

Hoe ben jij GELD de BAAS?

Het officiële thema van de Week van het Geld 2024 is 'Hoe ben jij je GELD de BAAS?'. Het persbericht dat erover gepubliceerd werd afgelopen maandag ging over finfluencers: Tweederde jongeren die influencers volgt laat eigen financiële situatie hierdoor beïnvloeden. Een passage uit dat persbericht:

Jongeren van 16 tot en met 19 jaar worden met name verleid tot aankopen doordat vrienden het hebben, reclame of omdat een influencer het heeft. Praktisch geschoolde jongeren zijn naar eigen zeggen iets beter in het weerstaan van verleidingen door influencers. Van de jongeren op het hbo of wo wil 28% (heel) vaak iets hebben door een influencer, voor jongeren op het mbo is dit 21% en voor middelbare scholieren 19%. Jongeren tussen de 16 en 19 jaar komen regelmatig in aanraking met online verleidingen. Zo ziet 42% vaak online reclame over gokken en doet ruim een derde (37%) in-game aankopen. Ook geven jongeren aan dat zowel phishing mails als reclame van influencers steeds lastiger te herkennen zijn (31% en 28%).

De media doen goed mee met de Week van Geld, gelukkig maar. Daar zijn dus die krantenkoppen van deze week aan te danken, bijvoorbeeld:

Wat is een finfluencer?

Misschien had je de term nog niet eerder gehoord - dus even kort over wat een finfluencer is? Een influencer met een f ervoor - een financiële influencer dus.

Financiële influencer

Met influencer bedoelen we iemand die anderen beïnvloedt in hun koopgedrag. En dan niet de verkoperszelf, maar juist anderen. Iemand die erg aanwezig is op bijvoorbeeld social media, een blog of een video kanaal, daar een groot publiek heeft. Met wat deze persoon zegt, doet of laat zien aan dat publiek oefent hij of zij invloed uit op die groep. 

Finfluencers beinvloeden mensen

Voor de finfluencer geldt dan dat het specifiek over financiële onderwerpen gaat. Dat ze hun jonge publiek verleiden tot aankopen doordat zij die spullen zelf hebben. Of tot activiteiten omdat ze er zelf schathemeltjerijk mee geworden zijn (al dan niet echt). 

Spullen kopen, gokken & gamen

Waar het in de Week van het Geld om gaat zijn vooral de onderwerpen die jongeren aanspreken: spullen kopen, gokken en gamen. Daarnaast zijn ook crypto's en daytrading onderwerpen waar finfluencers druk mee zijn - en dropshipping. Dat zijn dan meer de zaken waarmee ze jongeren willen laten zien hoe ze snel veel geld kunnen verdienen.

Zijn wij ook finfluencers?

Maar wacht eens... als je naar de omschrijving van de finfluencer kijkt zijn wij dat ook. Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl hebben we immers een actieve blog over een financieel onderwerp: sparen. Spaarfluencers dus.

Informeren maar ook beïnvloeden

Onze verhalen zijn vooral informatief van aard, maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk hopen we er toch ook wel invloed  mee uit te oefenen op spaarders. Vooral op degenen die hun spaargeld nog steeds bij één van de grootbanken hebben staan, terwijl andere banken een veel hogere spaarrente geven. Of wijzen op de mogelijkheden van een deposito als alternatief voor de vrij opvraagbare spaarrekening.

Hoogste depositorentes

Jongeren vinden spaarrente vaak niet zo interessant

Ons publiek bestaat alleen niet uit jongeren, die kennelijk behoorlijk beïnvloedbaar zijn door finfluencers. De meeste jongeren vinden de spaarrente maar matig interessant - dat merk ik thuis met mijn jongens van 17 en 19 in elk geval wel. Een tijdje geleden schreef ik nog 'Hogere spaarrente? Lekker belangrijk mam!'

Antwoord geven op vragen over sparen

En heb ik het idee dat wij nu echt mensen beïnvloeden? Deels wel, maar dan vooral doordat we informatie geven waar mensen naar op zoek zijn. Geven antwoord op vragen die je hebt over sparen. Wat de hoogste spaarrente of depositorente is, hoe het zit met de spaargaranties, de details over sparen in het buitenland, de laatste rentewijzigingen, een idee over wat de spaarrente gaat doen... dat soort dingen.

In die zin zijn we dus geen finfluencers. Ik heb ook niet het idee dat we nou veel grootbank-spaarders overtuigen om hun spaargeld ergens anders naartoe te brengen. Dus als we spaarfluencers zouden zijn, dan doen we toch iets verkeerd ben ik bang.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 14 maart 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.