19 januari 2024

Kijk even naar de lijst met artikelen die wij hier op VanSpaarbankVeranderen.nl publiceren en je ziet het meteen: de spaarrente staat centraal. Dat is ook niet zo gek voor een website die VanSpaarbankVeranderen.nl heet. Want waarom zou je kiezen voor een andere bank voor jouw spaargeld? Dat heeft toch meestal met de rente te maken!

Hoogste spaarrentes

Belangrijke zaken bij sparen

Natuurlijk, er zijn naast de spaarrente ook andere aspecten van sparen die belangrijk zijn. Staat het vast, kun je het helemaal vrij opnemen of zijn er voorwaarden aan verbonden? Wat voor voorwaarden zijn dat dan? Is de rekening gratis of betaal je er kosten voor? Hoe veilig is je spaargeld eigenlijk? En voel je die veiligheid ook echt?

Alles dat je moet weten

Over al die onderwerpen informeren we je ook uitgebreid op deze site. Elk spaarproduct heeft een eigen pagina waar we het allemaal laten zien. Ook elke spaarbank heeft zo'n pagina, met alle info over die bank. Bovendien bespreken we de onderwerpen algemeen in de blogartikelen en op een flink aantal informatiepagina's en veelgestelde vragen.

Verbazing over trouw aan grootbank

Heel regelmatig verbaas ik me er - ook in mijn artikelen - over dat er zoveel mensen zijn die niet de moeite nemen om hun spaargeld van één van de mager-renderende-spaarrekeningen bij een grootbank over te boeken naar een spaarrekening met een hogere rente. Het is heel weinig moeite, online zó geregeld en levert je gewoon extra geld op. Waarom zou je het niet doen? Wat houdt je tegen?

Verbazing over trouw aan grootbank

Veel hogere spaarrente bij andere banken in Nederland

Dat niet iedereen de stap zet om spaargeld bij een bank in het buitenland neer te zetten, dat snap ik dan nog wel. Je geld in Nederland houden voelt vertrouwder, veiliger. Ook al geldt in ieder EU-land eenzelfde spaargarantie als in Nederland - ik vind het niet vreemd dat mensen dit spannend vinden. Maar binnen Nederland! Het besef dat je bij een andere bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel bijna een vol procent meer rente krijgt... is dat niet genoeg motivatie om dat even te regelen? Kennelijk niet!

Hoogste spaarrentes met NL garantie

Saldo bepalend voor belang spaarrente 

Het belang van de spaarrente hangt wel samen met het saldo op je spaarrekening. Heb je misschien een paar honderd euro aan spaargeld, dan is die rente gewoon niet zo interessant. 

Voorbeeld renteverschil bij saldo € 500

Heb je een spaarrekening met € 500 erop, dan krijg je bij de Rabobank op dit moment 1,70% rente - wat neerkomt op € 8,50 per jaar. Bij de hoogste rente onder Nederlandse garantie zou dat 2,75% zijn, dus € 13,75. En bij de allerhoogste spaarrente zonder voorwaarden (niet in Nederland) is het 3,35%, dus € 16,75 per jaar.

Heb je wel een aardig spaarsaldo, dan wordt het een ander verhaal. Dan wordt het renteverschil opeens wél een aanzienlijk bedrag. Geld dat je gewoon laat liggen als je het op je spaarrekening bij één van de grootbanken laat staan. Zonde toch?

Vrije keuze voor spaarrekening met hoogste rente

Mijn verhaal lezend zou je waarschijnlijk verwachten dat ik de mensen in mijn directe omgeving hier allang van overtuigd heb. Zoals mijn 19-jarige zoon. Toen hij 18 jaar werd kreeg hij niet alleen de verplichting om z'n eigen zorgverzekering af te sluiten, hij kreeg ook de mogelijkheid om zijn spaarcenten onder te brengen bij banken die alleen meerderjarige klanten aannemen. De vrijheid om gewoon te kiezen voor de spaarrekening met de hoogste rente.

Jongere spaart

We hebben een leuk bedragje voor hem bij elkaar gespaard sinds zijn geboorte. Daar kan hij nu zelf over beslissen, en dat geld kan een stuk beter renderen dan op zijn huidige ASN spaarrekening. En zelf spaart hij ook lekker door.

Renteverschil uitrekenen

Ik heb het hem voorgerekend. Het geld dat hij zonder enige moeite extra kan verdienen aan rente. Het is zo eenvoudig:

  • € Saldo x huidige spaarrente% = € A per jaar
  • € Saldo x hogere spaarrente % = € B per jaar
  • € B -/- € A = € renteverschil

Reken dat eens uit met een saldo van een paar duizend euro... daar kun je leuke dingen van doen! Heel even lichtten zijn ogen daarbij wel op. Alleen was het op dat moment belangrijker om terug te gaan naar z'n computer, want zijn vrienden waren op hem aan het wachten in een game. Sindsdien heb ik het nog wel eens genoemd, maar nooit neemt hij de moeite om die andere spaarrekening te openen. 

Lekker belangrijk mam!

Ongetwijfeld denkt hij zoiets als 'lekker belangrijk mam!'. Hij vindt geld gewoon niet zo interessant, wat ongetwijfeld voortkomt uit het feit dat hij nooit tekort komt. Hij heeft geld genoeg om te doen wat hij wil en houdt daar ruim aan over. Niet omdat hij het van ons krijgt: hij heeft een bijbaantje, z'n studiefinanciering en een stagevergoeding. En bovendien niet veel uitgaven.

Veel verder dan nu en de nabije toekomst kijkt hij nog niet - dus die paar tientjes meer of minder boeien hem gewoon niet zo. Lekker belangrijk. Ik blijf het gewoon af en toe noemen en laat hem verder zijn eigen beslissingen nemen. Er komt vast een moment dat hij dat extra geld door die hogere spaarrente wél interessant gaat vinden.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 19 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.