1 februari 2024

De ene nieuwe spaarrente (3,66% bij Santander Consumer Bank) is nog niet geland of de volgende komt er alweer overheen. MeDirect lanceert per vandaag een actierente: voor elke nieuw gestorte euro krijg je tot eind maart een ruim hogere spaarrente van 3,75% (nominaal, effectief nog wat hoger). 

Actierente niet in vergelijking

In onze vergelijking van spaarrekeningen zie je die 3,75% niet terug: daar staat Santander met 3,66% nog steeds bovenaan. Dat is geen foutje - het heeft een reden. Bij VanSpaarbankVeranderen.nl hebben we ervoor gekozen om actierentes niet als hoofdrente te nemen voor de vergelijking.

Vergelijking spaarrekeningen

Meer banken met actierentes

Er zijn verschillende banken die met actierentes werken. Vaak gaat het dan om een hoge rente die alleen van toepassing is voor nieuwe spaarrekeningen. Openbank (Spanje) heeft dat al tijden, en Credit Europe Bank (Nederland) bijvoorbeeld ook. Ik schreef in oktober vorig jaar nog een uitgebreide blog over de actierentes van dat moment.

Nieuwe spaarrekeningen of nieuw geld

De actierente van MeDirect is net even anders dan die van Openbank en Credit Europe. De bank uit Malta geeft die hogere rente niet alleen aan nieuwe klanten.

Actierente MeDirect

Hogere rente over bijgestorte euro's

Ook bestaande klanten krijgen die rente, maar niet over het saldo dat al op de rekening stond. Stort je nieuw geld bij, dan krijg je daarover wél de actierente tot 31 maart 2024.

Wat gebeurt er met de spaarrente na de actieperiode?

De vraag met actierentes is altijd wat er daarna gebeurt met de rente op die spaarrekening. is die dan nog wel concurrerend?

Enorme terugval 

Bij Credit Europe is de rente na de actieperiode slechts 1,77%... dat is een enorme terugval. Als je niet oplet staat je geld dan lang niet optimaal te verstoffen daar.

Alternatieven met veel hogere spaarrente

Openbank doet het beter, daar is de rente na de actieperiode op dit moment 2,65%. Maar dan nog: er zijn alternatieven met een veel hogere spaarrente. Op dit moment dus bijvoorbeeld Santander met 3,66%. Dat scheelt toch zomaar weer een 1% op jaar basis!

Doel actierente: kennismaken en geld storten

Het doel van de actierentes is duidelijk: de banken willen dat je met hen kennismaakt door er een spaarrekening te openen en een mooi bedrag naar ze overboekt.

Bank hoopt dat het geld blijft staan

En ongetwijfeld hopen ze dat het geld na de actieperiode ook bij hen blijft staan, ook al is de rentevergoeding lang niet de hoogste. Alleen is dat niet in jouw voordeel... het is dus opletten geblazen.

Altijd opletten wat de spaarrente doet!

Dat gezegd hebbende: het is eigenlijk altijd opletten geblazen. Want de mooie rente van Santander op dit moment kan over een tijdje ook opeens instorten.

Instorten spaarrente

Variabele rente kan ieder moment aangepast worden

Het gaat bij de vrij opvraagbare spaarrekeningen immers om een variabele rente, de banken kunnen daarmee doen wat ze willen.

Meer zekerheid met tijdelijke actierente?

In die zin geeft een tijdelijke actierente misschien wel méér zekerheid: in het geval van MeDirect weet je in elk geval dat die rente tot 31 maart 2024 niet omlaag gaat.

Andere belangrijke aspecten van spaarrekeningen

Met al dat gebabbel over de spaarrentes zou je bijna vergeten dat er nog andere aspecten van spaarrekeningen belangrijk zijn om over na te denken. Oók als het gaat om rekeningen zonder voorwaarden.

Land voor de spaargarantie

Het land waar je jouw spaargeld naartoe overmaakt bijvoorbeeld, en daaraan gekoppeld: het garantiestelsel.

Alles over sparen in het buitenland

Spaargeld bij MeDirect zet je neer op Malta, het geld bij Santander Consumer Bank valt onder de Spaanse garantie (ook al open je de rekening bij het bijkantoor in België). 

Vertrouwen in de bank

Liever nog heb je dat het garantiestelsel niet ingeschakeld hoeft te worden - dat je een goed vertrouwen hebt in de bank waar je het geld neerzet.

Bankreus of beleggingsclub

Santander Consumer Bank is een dochter van de Spaanse bankreus Santander, een hele grote bankinstelling. Is dat voor jou positief of negatief? MeDirect is een beleggingsclub waar je ook een aparte spaarrekening kunt openen. Is dat veiliger of minder veilig dan een bankreus? Dat kun je alleen maar zelf beslissen!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 1 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.