8 februari 2024

Elke dag komt er weer een stroom nieuwe depositorentes langs om te verwerken in onze vergelijkingen. Die rentewijzigingen laten goed zien wat er gebeurt met spaarmarkt: de rente voor deposito's is al een tijd aan het dalen!

Vandaag zijn het Haitong Bank, Nordax en Fjord Bank die de spaarrente voor één of meer depositolooptijden aanpassen. De meeste rentewijzigingen die we de laatste tijd langs zien komen zijn verlagingen maar af en toe zit er ook een verhoging tussen. 

Vergelijk alle deposito rentes

Hoogste rente 1 jaar vast nu lager

Vooral Haitong Bank uit Portugal is in dit kader een belangrijke, want die stond tot gister bovenaan in de ranglijst voor 1-jaars deposito's. Die rente van 3,95% voor 1 jaar vast is nu verleden tijd: Haitong heeft dit tarief verlaagd naar 3,70%.

Maximaal nu 3,90% - in Letland

De koploper bij deze looptijd is nu Blue Orange met 3,90%. Deze bank uit Letland koos ervoor om de 1-jaarsrente afgelopen maandag - tegen de  algemene richting in - met 0,1% te verhogen. Maar: hoe lang zal die rente nog blijven staan? 

Allerhoogste spaarrente: 4,00% bij 6 maanden vast

Diezelfde BlueOrange biedt de allerhoogste spaarrente die je op dit moment kunt krijgen. Als je een bedrag voor 6 maanden vastzet krijg je bij BlueOrange - op jaarbasis natuurlijk - nog steeds 4,00% rente. Dat tarief staat er sinds 9 januari, toen de Letse bank besloot de rente fors op te schroeven.

UPDATE 9 februari: BlueOrange heeft de rente op de 6-maands deposito per 9 februari verlaagd naar 3,90%. 

Depositorentes Blue Orange - Letland

Ze maken wel bijzondere sprongen, daar in Letland. Dat zien we wel vaker bij deposito's - het ligt er maar net aan hoeveel behoefte ze hebben aan extra geld. 

Ook interessant: de rente voor 3 maanden vast. Die hebben ze op 0,01% staan... waarom? Waarom zou je een 3-maands deposito aanbieden zonder er een serieuze rente voor te vergoeden?

Snel instappen op deposito voor behoorlijke rente?

Inmiddels zijn de depositorentes overall al behoorlijk gedaald. Dat gaat bij de hoogste rente per looptijd niet in de grote sprongen die de banken soms maken met hun rente voor deposito's, want bij zo'n renteverlaging komt dan een andere bank bovenaan te staan. Toch is de tendens wel duidelijk: voorlopig hebben we de tijd van doorlopende renteverhogingen wel gehad.

Bekijk welke Deposito rente je nu kunt krijgen

Ontwikkeling Europese rentes

De geluiden dat de Europese Centrale Bank (ECB) in de loop van dit jaar de rente zal gaan verlagen hebben hier natuurlijk zeker mee te maken. Kijk maar eens hoe de 6-maands Euribor zich heeft gedragen in de afgelopen 12 maanden:

Bron: Global-rates.com

We roepen het al een tijdje: als je overweegt om geld vast te zetten op een deposito, dan is het waarschijnlijk verstandig om daar niet te lang mee te wachten. Het hoogtepunt is al geweest en de verwachting is niet dat de rentes in de komende tijd nog echt zullen gaan stijgen - individuele bankkeuzes daargelaten.

Nieuwe depositobank in Duitsland

De oplettende lezer komt ziet bij de laatste rentewijzigingen voor deposito's ook een nieuwe naam tegen: Aareal Bank. Daar kun je sinds gisteren een deposito openen - via Raisin.

Eerste Duitse bank via Raisin

Op zich niet heel bijzonder, de rentes zijn niet spannend, maar Aareal Bank is wél de eerste bank uit Duitsland waar je op dit moment via Raisin kunt sparen. Grappig, want Raisin is zelf een Duits bedrijf!

Spaarrekeningen in Duitsland

In onze vergelijking van spaarrekeningen hebben we wel al twee Duitse vlaggetjes in de lijst staan: 

Scalable Capital is een beleggingsclub waar je ook spaargeld kunt aanhouden. Het aanhouden van een rekening daar is echter niet gratis. Bij Lloyds Bank betaal je dan weer geen kosten. Alhoewel de naam niet erg Duits klinkt valt het geld daar wel onder het depositogarantiestelsel van Duitsland. Dat heeft te maken met de Brexit: Lloyds Bank heeft haar activiteiten voor het Europese vasteland toen verhuisd naar onze oosterburen.

Sparen in Duitsland interessant?

Nu kan ik me voorstellen dat je sparen in Duitsland wel interessant vindt. De Duitse economie is stevig, het toezicht op banken zal er ongetwijfeld goed geregeld zijn conform de Deutsche gründlichkeit. De banken in Duitsland hoeven geen bronbelasting in te houden op de rente die ze uitbetalen.

Voor mij voelt sparen in Duitsland dan ook als betrouwbaar en zonder gedoe. Maar ja, de rente speelt natuurlijk ook een rol.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 8 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.