12 januari 2024

De depositorente is de laatste tijd flink in beweging. Als we alleen al naar deze week kijken, dan zien we dat liefst 15 spaarbanken een rentewijziging hebben doorgevoerd op hun deposito rekening. Het gaat om 1 verhoging (BlueOrange Bank) en 14 verlagingen! De rentetrend is dus duidelijk omlaag. Overweegt u om uw spaargeld vast te zetten, dan zouden we daarom niet te lang wachten. Op dit moment zijn er nog rentes van boven de 4% mogelijk, maar de vraag is hoelang dit nog het geval zal zijn.

Direct deposito rekeningen vergelijken >>

Rentedaling niet onverwacht

Deze veranderingen in de depositorente worden mede veroorzaakt door recente ontwikkelingen in de financiƫle markten, zoals monetaire beleidsbeslissingen van centrale banken en economische factoren. Eind vorig jaar hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de spaarrente verwachting voor 2024 waarin deze ontwikkelingen uitgebreid aan bod zijn gekomen. We voorspelden destijds al dat de kans groot was dat de depositorentes zouden dalen. De renteverlagingen die we nu zien, zijn daarom niet onverwacht.

Korte looptijden soms ook omhoog

Als we wat dieper in de rentewijzigingen van de afgelopen weken duiken, valt op dat niet alle rentewijzigingen verlagingen zijn. We zien dat een aantal banken de rentes op specifiek de kortere looptijden juist heeft verhoogd. Dat lijkt vreemd in een tijd van renteverlagingen, maar dat hoeft het niet te zijn.

Banken die op dit moment graag geld aan willen boren, kiezen er momenteel liever voor om juist op een korte looptijd een hogere rente aan te bieden. Ze hopen spaarders hiermee over te halen om klant bij hen te worden. Het deposito loopt echter niet zo lang waardoor de bank relatief kort die hogere rente moet vergoeden. Mocht de rente verder dalen, dan zal de rentevergoeding die de bank zal aanbieden nadat het deposito afloopt lager worden. Hierdoor hoeft de bank de hoge rente niet zo lang te vergoeden en kan de bank het renterisico laag houden.

Deposito nog interessant?

Een vraag die wij nu regelmatig krijgen is of deposito sparen op dit moment interessant is. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie, maar over het algemeen denken wij dat voor mensen die hun spaargeld voor langere tijd kunnen missen, het momenteel zeker een prima moment is om voor een deposito te kiezen.

Hieronder tonen wij de hoogste depositorentes voor verschillende looptijden.

Hoogste deposito rente per looptijd januari 2024

Er is nog steeds een rente van meer dan 4% mogelijk, wat hoger is dan de hoogste spaarrente op een gewone spaarrekening en meer dan het dubbele dan de rente die de meeste Nederlanders momenteel ontvangen bij hun eigen bank.

Mocht u interesse hebben in een deposito, dan adviseren wij u om de volgende stappen te nemen:

  • Bepaal de gewenste looptijd van het deposito.
  • Bepaal in welke landen u bereid bent om uw spaargeld neer te zetten (raadpleeg daarbij de informatie op onze pagina over sparen in het buitenland).
  • Gebruik onze depositovergelijker om te kijken welke banken voor u interessant zijn.

Als het bedrag dat u wilt vastzetten aanzienlijk is, kan het verstandig zijn om het geld over verschillende banken en looptijden te spreiden om de risico's te verminderen.

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op vrijdag 12 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.