15 januari 2024

Een rentewijziging van Rabobank... héél even dachten we dat de grootbanken toch aan een nieuwe ronde renteverhogingen voor spaarrekeningen gingen beginnen. De laatste keren was Rabobank daar immers de aanjager van. Maar nee, alleen de rente van twee specifieke rekeningen wordt verhoogd - en daarbij zit niet de gewone spaarrekening.

Alleen renteverhoging voor jeugdsparen

Het gaat alleen om een verhoging van de rente op twee rekeningen: de Regenboog Rekening en Beheerd Schenken. Sparen voor kinderen dus. Volwassenen krijgen geen hogere rente op hun spaargeld. Jammer.

Actuele spaarrentes

De laatste tijd hebben we niet veel aandacht besteed aan jeugdsparen. Dat is niet gek: dat deden de banken ook niet. Er was een tijd waarin kinderrekeningen een aardig hogere spaarrente kregen dan de tegenhanger voor volwassenen. Daar schreef ik in 2019 de volgende blog over:

Waarom krijgen kinderen meer spaarrente?

Kinderspaarrekeningen niet meer de hoogste rentes

Toen was het zo dat de hoogste rentes bij de spaarrekeningen gegeven werd op jeugdrekeningen. Dat is allang niet meer het geval - natuurlijk door de golf aan buitenlandse banken waarbij je inmiddels vanuit Nederland kunt sparen.

Hoogste spaarrentes onder Nederlandse garantie

Maar ook als je enkel kijkt naar spaarrekeningen in ons eigen land staan de kinderrekeningen niet meer bovenaan in de rentelijsten. De vergelijking van spaarrekeningen onder Nederlandse garantie ziet er op dit moment als volgt uit:

Hoogste spaarrente met NL garantie

Je ziet het: pas op de 9e plek staat de eerste jeugdrekening: het Kinder Toekomst Plan van Triodos Bank met 2,40% rente. Dat is dan ook nog eens geen vrij opvraagbare spaarrekening; het geld dat erop staat kan niet opgenomen worden totdat het kind 18 jaar is.

Vrij opvraagbare kinderspaarrekeningen

Voor vrij opvraagbare kinderspaarrekeningen zit je het beste bij Argenta in België (2,25%). Daarna volgt Rabobank met de net verhoogde 2,00% op de Regenboog Rekening en het Beheerd Schenken.

Spaarrente jeugdrekeningen 15 januari 2024

ING zien we niet in dit lijstje, die komt niet verder dan 1,60% voor kinderen op de Groei Groter Rekening. 

Jeugdsparen vergelijken

Eigen speciale spaarrekening voor kinderen?

Nu ik er weer eens naar kijk valt me op dat ik in deze lijst weinig speciale spaarrekeningen zie waar het kind zelf mee kan sparen. Ik zie vooral sparen vóór kinderen, maar we willen kinderen toch ook zélf leren sparen? 

Alleen bij SNS zie ik letterlijk bij de rekeninginfo van SNS Jeugd Sparen staan:

Je zou dan misschien denken dat dit bij zusterbank ASN ook zo is, maar dat is niet het geval. Sterker nog: ik zie dat het geld op de ASN Jeugdsparen rekening - net als bij Triodos - niet opgenomen kan worden (behalve voor aantoonbare studiekosten) voordat het kind 18 jaar is.

Nu geldt voor de rekeningen met sparen vóór kinderen die wel vrij opneembaar zijn natuurlijk dat je dat altijd met je kind kunt regelen, dat ze er zelf van mogen opnemen. Maar het valt me op daar geen aandacht voor is in de communicatie van de banken.

Jeugdrekeningen zonder rente

Elke grootbank heeft wel een eigen rekening voor kinderen, maar dat zijn betaalrekeningen. De Kinderrekening van ING bijvoorbeeld, of de Jongerenrekening van Rabobank. De rente daarop is alleen 0,00% - zo gaat een kind niet leren dat je extra geld (rente) kunt krijgen door goed te sparen.

Spaarrekening: zelfde als volwassenen

Bij verschillende banken kunnen kinderen wel een eigen spaarrekening krijgen, maar dat is geen speciale kinderrekening meer. Het zijn de spaarrekeningen die je als volwassene ook hebt!

Kind sparen

Bij Rabo mag je voor je kind gewoon een Rabo Spaarrekening openen, bij ABN Amro is dat Direct Sparen, bij ING de Oranje Spaarrekening en bij ASN Ideaalsparen. Dan krijgen de kinderen over hun spaargeld dus ook gewoon de grote-mensen-rente. Geen speciale kinderrente.

Ben ik in de war?

Interessante verschuiving bij het jeugdsparen, waar ik me niet eerder zo bewust van ben geweest. Of ben ik nou in de war en was het vroeger niet anders?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 15 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.