15 december 2023

De inflatie... de storm rondom stijging van de prijzen in Nederland is weer een beetje gaan liggen. Eigenlijk gek, want voor het eerst in jaren is de spaarrente eens serieus hoger dan de inflatie.

Actuele spaarrentes!

Inflatie ontwikkeling - soort rollercoaster

Dat er minder geroepen wordt over inflatie is niet gek: de extreme inflatiepercentages van de afgelopen tijd zijn op dit moment weer verleden tijd. Over november steeg het prijsniveau in ons land nog maar met 1,65% - in oktober was er zelfs even sprake van een prijsdaling: deflatie! Je ziet het mooi in deze grafiek:

De oranje lijn is de inflatie in Nederland, die dus in oktober even onder het nulpunt lag. Deflatie is geen goed nieuws, dus het is prima dat het niveau weer iets hoger ligt. Richting het ideale inflatiecijfer van 2% zelfs.

Vertekend beeld

Toch ben ik bang dat dit wel een vertekend beeld geeft. Het percentage inflatie is de verandering van de prijzen ten opzichte van een jaar geleden. Kijk je naar november 2022, dan zie je dat de inflatie toen nog bijna 10% was. Direct na de twee maanden was met de bizar hoge inflatie van richting de 15%.

Dat de prijsverandering in de afgelopen maanden van 2023 heel laag ligt is dus wel leuk, per saldo compenseert het natuurlijk niet de enorme prijsstijgingen van die maanden in 2022. De vraag is dus hoe de inflatie uitpakt in de komende maanden, als het gaat om de vergelijking met maanden die een minder extreme prijsstijging lieten zien.

Inflatie op jaarbasis en op maandbasis

In dat kader is het ook interessant om te kijken wat de prijzen doen in vergelijking met een maand eerder in plaats van een jaar eerder. Hier kun je dat mooi zien:

Bron: global-rates.com

Machtig mooie inflatiecalculator

Ook interessant: berekenen hoe de waarde van jouw spaargeld zich qua inflatie heeft ontwikkeld in de loop van de tijd. We hebben daarvoor een machtig mooie (al zeggen we het zelf) inflatiecalculator gemaakt op global-rates.com (ja, die website is ook van ons). Zelfs niet alleen voor de inflatie in Nederland en andere Europese landen, maar in heel veel landen wereldwijd. Dus wil je weten hoe het zit met de inflatie in Amerika, of Japan, of Australië... check global-rates.com!

Spaarrente verslaat inflatie nu echt...

Het goede nieuws is dat de spaarrente voor het eerst in jaren serieus bóven de inflatie ligt. Dat is hoe het hoort: dat de rente die je over je spaargeld krijgt hoger is dan de prijsstijgingen. Anders heb je er uiteindelijk in waarde (wat je van je geld kunt kopen) niets aan om je geld op een spaarrekening of deposito te zetten. Zoals we op onze informatiepagina over Spaarrente en inflatie zeggen:

Het is daarom belangrijk dat het percentage spaarrente hoger is dan de inflatie. Dan wordt de afname van de waarde weer goedgemaakt door de rente. Als de spaarrente gelijk is aan het inflatiepercentage bent u er per saldo niet rijker van geworden, maar in ieder geval ook niet armer.

In de afgelopen jaren was het in feite zo dat geld sparen geld kostte: het saldo bleef op je rekening staan maar de rente die erbij kwam was minder dan de daling van de waarde van die euro's. Met die euro's kon je door de inflatie veel minder kopen.

... maar niet bij de grootbanken

In september schreef ik al: Spaarrente verslaat inflatie (bijna)! In de maanden daarna kunnen we dat 'bijna' er duidelijk afhalen, op dit moment krijg je op je spaargeld een hogere rente dan de inflatie. Tenminste... als je het niet bij een grootbank hebt laten staan. De grootbanken komen nog niet heel veel verder dan 1,50-1,70% op een vrij opvraagbare spaarrekening. Daar word je bij een inflatie van 1,65% niet veel rijker van. Bij andere banken - zowel onder de Nederlandse garantie als bij de vele banken in het buitenland kun je een flink hogere spaarrente krijgen en dus wél de inflatie verslaan.

Wat houdt je tegen? Wie wil er nou niet de inflatie verslaan en echt wat verdienen aan z'n spaargeld?

Spaarrekeningen vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 december 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.