In publicaties over spaarrente wordt vaak ook over inflatie gesproken. Inderdaad hebben inflatie en spaarrente wel met elkaar te maken. Inflatie heeft zelfs een nog wat bredere invloed op uw spaargeld.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat u in de toekomst minder kunt kopen van hetzelfde aantal euro's. Het geld wordt 'minder waard' doordat de prijzen stijgen. Hoeveel inflatie er in Nederland is, wordt uitgerekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat doen ze door de prijzen van allerlei producten en diensten tot één cijfer door te rekenen, en het dan te vergelijken met de uitkomst van de vorige berekening. Komt daar 2% inflatie uit, dan bedoelen ze dat u 2% minder kunt kopen met uw euro. Daarom stijgen de lonen ook jaarlijks: om de inflatie goed te maken.

Inflatie

Als er sprake is van inflatie kunt u met uw euro minder kopen dan voorheen - het algemeen prijspeil is gestegen.

Actuele Nederlandse inflatiecijfers

Spaargeld en inflatie

Uw spaargeld staat op een spaarrekening. Ook die gespaarde euro's worden door de inflatie minder waard. Als u het geld over een jaar opneemt kunt er – door de inflatie – minder mee kopen dan nu. Uw spaargeld neemt dus in waarde (koopkracht) af.

Spaarrente en inflatie

Het is daarom belangrijk dat het percentage spaarrente hoger is dan de inflatie. Dan wordt de afname van de waarde weer goedgemaakt door de rente. Als de spaarrente gelijk is aan het inflatiepercentage bent u er per saldo niet rijker van geworden, maar in ieder geval ook niet armer.

Inflatie, spaarrente en belasting

Voor spaarders is niet alleen inflatie van belang voor het echte rendement op hun spaargeld. Als u meer vermogen heeft dan de vrijstelling, moet u er immers ook nog belasting over betalen. De vermogensrendementsheffing zorgt – net als de inflatie – voor een vermindering van de waarde van uw spaargeld. Om er positief uit te springen zou de spaarrente méér moeten zijn dan de optelling van de vermogensrendementsheffing en de inflatie. En als dat niet kan, laat het dan in ieder geval de hoogst mogelijke spaarrente zijn.

Versla de inflatie met de beste spaarrente!

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.