8 december 2023

Steeds meer Nederlanders kiezen voor sparen bij een buitenlandse bank. Dit blijkt ook uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank. Om bij de Nederlandse spaarder in beeld te komen, is het belangrijk om bovenaan de rentelijstjes te staan. Dit leidt ertoe dat we wekelijks vaak meerdere wijzigingen in de top 3 hoogste spaarrente zien.

Vandaag is het niet anders: de Franse Distingo Bank verhoogt de rente per vandaag naar 3,31% effectief (3,27% nominaal). Daarmee neemt Distingo Bank de nummer 1 positie over van de Zweedse banken Nordax Bank en Klarna (met 3,29%) bij de meest bekeken spaarcategorie "Sparen zonder voorwaarden". Met deze rente biedt Distingo Bank ruwweg het dubbele van wat je kunt krijgen bij de Nederlandse grootbanken.

Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden

Concurrentie is moordend

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor sparen in het buitenland. In 2 jaar tijd is het spaarsaldo van Nederlandse huishoudens bij buitenlandse banken ruwweg verdubbeld. Procentueel gezien is het echter nog steeds maar een procent of 2 van het totale spaarsaldo.

De Nederlandse spaarmarkt heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse banken. Dat blijkt uit het feit dat er steeds meer buitenlandse banken bijkomen en ook uit het feit dat meerdere banken de spaarrente in het afgelopen jaar heel vaak verhoogd hebben om te zorgen dat ze in de top van de rentelijstjes te vinden zijn.

In onderstaande grafiek tonen wij de ontwikkeling van de hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden in het jaar 2023. In dit jaar is de nummer 1 positie al meer dan 30 keer gewijzigd.

Nederlandse banken

De meeste Nederlanders hebben hun spaargeld gestald bij één van de Nederlandse grootbanken (ING, ABN AMRO, Rabobank en Volksbank). De rente bij deze banken ligt in de meeste gevallen op minder dan de helft van de maximale rente die je als Nederlander bij een buitenlandse bank kunt krijgen.

Voor spaarders die persé willen sparen bij een bank die valt onder de Nederlandse spaargarantie is er ook een veel hogere rente mogelijk dan bij de Nederlandse grootbanken. Zo bieden diverse van oorsprong Turkse banken een spaarrekening met veel hogere rentes. YapiKredi biedt met een rente van 2,75% de hoogste spaarrente onder de Nederlandse spaargarantie aan. Deze rente is ook mogelijk bij beleggingsapp BUX. Maar dan wel alleen over de eerste 25.000 euro die gestort wordt.

Deposito sparen

De 3,31% rente die Distingo Bank biedt is nog niet de allerhoogste spaarrente die je op dit moment kunt krijgen. Ben je bereid een spaarrekening te kiezen met beperkende voorwaarden, dan is bij Banco Progetto momenteel een rente van 3,50% mogelijk. En vind je het geen probleem om je geld tijdelijk vast te zetten middels een deposito spaarrekening, dan loopt de rente op tot maximaal 4,45%.

Ook voor deze rentes geldt dat je wel bereid moet zijn om bij een buitenlandse bank te sparen...

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.