7 december 2023

Gisteren kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met interessant nieuws: Nederlandse huishoudens sparen meer in het buitenland. NOS.nl vertaalde het spectaculairder: Nederlands spaargeld in het buitenland verdubbeld, maar nog altijd beperkt

Hoogste spaarrentes krijg je in andere landen

Hier bij VanSpaarbankVeranderen.nl zijn we er dagelijks druk mee: spaarrekeningen en deposito's bij banken in het buitenland. Je kunt als Nederlandse spaarder bij heel veel buitenlandse banken terecht. Soms direct maar vooral via het internationale spaarplatform Raisin. Eén blik op onze vergelijkingen en je ziet het meteen: de hoogste rentes krijg je in andere landen.

Vergelijk spaarrentes

De overweging om je spaargeld naar één van die banken in het buitenland over te zetten is dan ook heel logisch. Toch zijn er nog steeds heel veel spaarders die dat niet doen. Eind september ging het om slechts 1,8% van het totale spaartegoed van Nederlandse huishoudens:

Het is duidelijk: een flinke stijging, maar 1,8% is natuurlijk nog maar net niks. Het gaat om een totaalbedrag van € 10,5 miljard euro eind september. Dat is bijna het dubbele als je het vergelijkt met twee jaar geleden, maar bij de banken in Nederland staat in totaal € 566,7 miljard euro. 

Welke landen zijn populair bij Nederlandse spaarders?

Wat ik extra interessant vind: DNB zegt ook iets over de landen waar het meeste spaargeld naartoe gaat vanuit Nederland. Ze schrijven daarover:

Traditioneel populaire landen voor een rekening in het buitenland zijn de ons omringende landen zoals Duitsland en België, maar recentelijk zijn landen waar een hoge spaarrente wordt geboden in opkomst. In absolute bedragen staat het meeste Nederlandse spaargeld in het buitenland uit in Duitsland (€ 2,3 miljard), gevolgd door Spanje en Estland (beide € 1,5 miljard). In relatieve termen nam het spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland recentelijk toe.

Bijzonder! De rol van Estland snap ik - daar zit Bigbank, waar je zonder tussenkomst van een platform kunt sparen. En in Spanje heb je Openbank met directe communicatie in Nederland. 

Ik had alleen verwacht dat Frankrijk wel een wat grotere rol zou spelen... en Zweden misschien. Of nee, het gaat over landen in de eurozone - en daar hoort Zweden natuurlijk niet bij.

Frankrijk... daar had je tot voor kort spaarkansen bij Renault Bank en Orange Bank. Die laatste, daar wordt het geld ondergebracht bij een bijkantoor in Spanje - dus wellicht is dat meegenomen onder het tegoed in Spanje? Dan houd je Renault Bank over, en die doet de laatste niet niet erg meer mee in de strijd om de hoogste spaarrentes.

Maar: misschien dat al het geld dat via Raisin gestald wordt bij banken in het buitenland valt onder Duitsland? Want het spaaraanbod in Duitsland zelf is voor de Nederlandse spaarder maar beperkt: op dit moment alleen Scalable Capital (met kosten, rente 2,60%) en Lloyds Bank (rente 2,50%) - plus dan nog Trade Republic eventueel. Dus waar staat die 2,3 miljard dan in Duitsland?

Aan de andere kant: de Baltische staten en Italië, daar zitten (voor zover ik weet) geen banken met een eigen website en klantenservice voor Nederlandse spaarders. Je kunt er bij heel wat banken sparen, maar dat loopt allemaal via Raisin. Dus dan zou je weer verwachten dat de cijfers wel de uiteindelijke bestemming van de gelden weergeven.

Wat zou kunnen: geld dat in Duitsland is weggezet via vermogensbeheerders voor de echt rijken van Nederland. Misschien hebben die grote wel spaarkapitalen bij Duitse banken staan... dat weten we natuurlijk niet. De cijfers van DNB geven een klein beetje een beeld, maar eigenlijk zeggen ze net te weinig om echt een goed beeld te vormen.

Sparen in Griekenland? Hoe? En waarom zou je?

Wat ik heel fascinerend vind... hoe komt Griekenland tussen de landen die DNB noemt als landen waar het spaargeld uit Nederland toeneemt? Bij mijn weten hebben we in Nederland helemaal geen mogelijkheid om te sparen in Griekenland, of heb ik iets gemist? En wat voor spaarrente zou je van een Griekse bank krijgen?

Spaarrente in Griekenland veel lager

Ik ben er even ingedoken en kwam bijvoorbeeld dit artikel tegen (lang leve de vertaalfunctie van Google). Daar zie ik dat de spaarrente in Griekenland gewoon ruim lager ligt dan het gemiddelde in de Eurozone. Dus waarom zou een Nederlandse spaarder kiezen voor een spaarrekening of deposito in Griekenland, terwijl er zoveel keuze is in andere Europese landen met veel hogere rentes?

Alles over sparen in het buitenland

Aandacht van de media

Het leuke van zo'n bericht van DNB is dat de grote media weer aandacht besteden aan sparen. Zo werden wij gebeld door KRO/NCRV voor een radio-uitzending gistermiddag. Leuk van gebabbeld over sparen, maar helaas waren we allebei niet beschikbaar om in de uitzending te komen praten. Jammer, we vinden het altijd leuk om journalisten te helpen met eerlijke informatie over sparen.

Spaarrentebubbel

Wel merk ik in zo'n gesprek dan weer hoe wij in een soort van Spaarrente-bubbel zitten. We zitten er natuurlijk bovenop, want we zorgen ervoor dat de spaarrentes in onze vergelijkingen altijd actueel zijn. Bijzonderheden melden we dan ook nog eens in een artikel - zodat iedereen die dat wil op de hoogte is.

Spaargeld kan leuk groeien

Dan kun je zomaar vergeten dat de overgrote meerderheid van Nederland nog geen seconde per dag... week... maand... nadenkt over de spaarrente. En dat is best zonde, want met de huidige gestegen spaarrentes kan spaargeld echt wel leuk groeien. Als je het tenminste bij een bank met een mooie rente neerzet!

Alle spaar- en depositorentes

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 7 december 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.