4 december 2023

Na een dagje rust is er nu alweer een nieuwe hoogste spaarrente zonder voorwaarden: het Zweedse Klarna verhoogde de rente op haar spaarrekening vandaag naar 3,29% effectief. Daarmee gaat de bank uit Zweden ruim over de spaarrente bij de Franse Distingo Bank heen.

Klarna zet pittige rentestap

Het is een pittige renteverhoging : van 3,03% naar 3,29% - in één keer 0,26% erbij. Daarmee zet Klarna een stap waarmee de spaarrente hoger uitkomt dan bij Distingo Bank en de Belgische CKV Bank (3,20% effectief). In de vergelijking van alle spaarrekeningen (zonder én met voorwaarden) moet Klarna alleen de Italiaanse Banca Progetto nog voor zich dulden.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Sparen bij Banca Progetto: niet flexibel

Die spaarrekening in Italië is verre van flexibel. Ja, de rente is variabel en het geld is opneembaar - tot zover is het gewoon een spaarrekening. Maar als je er geld van wilt opnemen moet je meteen het hele saldo overboeken. En na jouw eerste storting kun je er ook geen extra geld meer op bijstorten. In die zin lijkt het meer op een deposito dan op een spaarrekening.

Meer over de rekening van Banca Progetto

Wanneer ga je overstappen - en naar wie?

Verschillende banken doen enorm hun best om de hoogste positie te veroveren of heroveren in de vergelijking van spaarrentes. Bijna dagelijks is er een nieuwe koploper. Dat is natuurlijk leuk voor het niveau van de rente, heel prettig als veel banken daarin meegaan. 

Verschil met hoogste rente te groot geworden

Het is alleen best lastig om te bepalen of en wanneer je gaat overstappen naar een andere spaarbank. Als je nu spaargeld hebt bij een bank die niet (meer) lijkt mee te doen in de strijd om de hoogste spaarrente - zoals in mijn geval Renault Bank... dan komt er een moment waarop je zegt: nu is het verschil te groot geworden, ik ga overstappen.

Overstappen naar andere spaarbank

Morgen kan de hoogste spaarrente weer anders zijn

Alleen wat moet dan de volgende rekening worden? Want vorige week dacht je daarbij wellicht aan Distingo Bank of CKV Bank, vandaag is het weer Klarna. Als je tenminste spaargeld in Zweden wilt hebben - maar dat terzijde. Maar morgen kan het weer anders zijn.

Geld overboeken naar nieuwe spaarrekening

Elke dag wisselen is niet te doen en ook niet praktisch, want het overboeken van de ene naar de andere spaarrekening is niet binnen een paar minuten geregeld. Zeker niet als het een nieuwe rekening is. De opdracht geven is zó gebeurd, maar de verwerking niet. Daardoor kun je rentedagen mislopen.

Aanvullende documenten aanleveren

En soms moet je dan ook nog aanvullende documenten aanleveren, zoals nodig bleek voor CKV Spaarbank. Dat is begrijpelijk: om de bronbelasting naar 0% te zetten moet je een woonplaatsverklaring invullen en daarvan bewijs aanleveren. Maar de verwerking daarvan is bij mij nog niet geregeld.

Rente mislopen

Intussen staat het over te hevelen bedrag op m'n Raisin-account te verstoffen - krijg ik daar dan geen rente over? Had ik beter even kunnen wachten met het overboeken. Of wordt het met terugwerkende kracht rentedragend op de nieuwe rekening? Dat is best interessant om rekening mee te houden als je van de ene naar de andere spaarrekening wilt overstappen.

Ik ga dat in de gaten houden en zal het jullie laten weten!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.