24 juli 2023

De hoogste spaarrente komt op dit moment duidelijk uit Italië: de Italiaanse Banca Progetto staat al een tijd bovenaan in onze vergelijking van spaarrekeningen. Ook bij de deposito's krijg je voor de kortere looptijden (6 maanden, 1, 2 of 3 jaar) de hoogste rente bij deze Italianen.

Spaarrente en depositorente verder verhoogd

De rentes van zowel de spaarrekening als de deposito's zijn afgelopen vrijdag nog eens verder verhoogd - ze willen duidelijk die koppositie behouden. Hoog tijd dus om eens even heel goed te kijken naar de spaarrekening en deposito's van Banca Progetto!

Sparen bij Banca Progetto

Italiaanse spaargarantie

Allereerst de spaargarantie. Want hoe hoog de rente ook is, als jij niet wilt sparen onder het Italiaanse depositogarantiestelsel is deze bank niet interessant. Het geld dat je stort op een spaarrekening of deposito van Banca Progetto valt immers niet onder de Nederlandse spaargarantie, maar onder die van Italië.

Sparen in Italië

Vertrouwen in garantie uit Italië

Zelf begin ik er niet aan, ondanks (of misschien dankzij?) mijn Italiaanse achternaam. Maar dat kan voor jou heel anders zijn. Heb jij er genoeg vertrouwen in dat ook Italië wel zal zorgen voor het terugbetalen van spaargeld bij een bankfaillissement? Dan is sparen bij Banca Progetto een interessante mogelijkheid!

Spaarrekening Banca Progetto

De spaarrekening van Banca Progetto is een hele aparte. De samenstelling van voorwaarden zoals zij die hebben... ik kan me niet herinneren dat ik die eerder heb gezien. Samengevat werkt sparen hier als volgt:

 • je opent een rekening, daarop stort je minimaal € 10.000
 • het geld is vrij opvraagbaar: je kunt het opnemen wanneer je wilt
 • MAAR: je kunt alléén het volledige bedrag opnemen, dus niet een deel ervan
 • EN: extra spaargeld bijstorten kan ook niet op deze rekening
 • de rente is variabel

Het voelt voor mij niet als een spaarrekening, meer als een deposito - maar dan één zonder vaste looptijd en zonder vaste rente. Dat is wat gek, want de kenmerken van een deposito zijn juist dat de looptijd en de rente vastliggen. Daarom is dit dus een spaarrekening en geen deposito. Volg je me nog?

Alle details

Als je deze voorwaarden okay vindt krijg je er een mooie rente voor: op dit moment 3,00%. Die rente is dus variabel: kan in de loopt van de tijd verder stijgen, maar ook dalen.

Deposito met vaste looptijd & vaste rente

Echte deposito's hebben ze ook bij Banca Progetto. Niet voor de hele lange looptijd, wel tot en met 3 jaar vast. Mooie rentes:

 • 6 maanden: 3,80%
 • 1 jaar: 4,20%
 • 2 jaar: 4,25%
 • 3 jaar: 4,30%

Bij elk van deze 4 looptijden staat Banca Progetto op dit moment bovenaan in de vergelijking.

Vergelijk deposito's

Waarom kiezen voor spaarrekening ipv deposito?

Waarom zou je kiezen voor de spaarrekening met een rente van 3,00% in plaats van een deposito? Dat kan twee redenen hebben:

 1. Je verwacht dat de spaarrente nog heel snel gaat stijgen, zo snel dat je gemiddeld over de looptijd (bijv 1 jaar) gunstiger uit bent met een variabele rente.
 2. Je vermoedt dat je het geld misschien nodig zult hebben binnen de looptijd van het deposito waar je naar kijkt.

Normaal gesproken zou ik zeggen dat een spaarrekening nog meer voordelen heeft ten opzichte van een deposito - naar eigen wens geld opnemen en weer bijstorten, lekker flexibel. Die flexibiliteit is er alleen bij de spaarrekening van Banca Progetto helemaal niet, dus hier gaat die vlieger niet op.

Sparen in Italië via Raisin

Tot slot is het nog even goed om te weten dat sparen bij Banca Progetto vanuit Nederland loopt via het internationale spaarplatform Raisin. Daar heb ik tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee, dus dat hoeft jou wat mij betreft niet tegen te houden om voor deze bank te kiezen.

Meer informatie over sparen in Italië

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.