23 november 2023

De  afgelopen tijd zien we een interessante ontwikkeling bij de depositorente - en dan wel specifiek bij de ultrakorte termijnen. Het gaat daarbij niet om de deposito's voor 1 jaar vast of langer, maar juist korter. Opeens gebeurt er van alles bij de rentes voor het kort vastzetten van je spaargeld: 3, 6 of 9 maanden.

Vergelijk actuele depositorentes

Flinke wijzigingen bij depositorentes

Eergisteren was er een opvallende rentewijziging bij SME Bank uit Litouwen. Een verhoging van de depositorente - op zich niet zo bijzonder - maar dan alléén voor het 6-maands deposito. Die ging dan niet een klein beetje omhoog: in één keer 0,50% erbij:

Hiermee komt de depositorente voor 6 maanden vast bij deze bank hoger uit dan bij langere looptijden: je krijgt voor een half jaar vastzetten ruim meer rente dan zelfs voor 4 jaar vast.

Credit Europe, waar je spaart onder het Nederlandse garantiestelsel, maakte het op dezelfde dag nog bonter. Zij verhoogden de 6-maands depositorente met 0,40%, maar verláágden de tarieven voor veel andere looptijden met maar liefst 0,50%.

Nordax Bank uit Zweden deed het weer helemaal anders: de rentes voor drie depositolooptijden gingen omlaag. Geen verhoging daar. Wel staat de renteverhoging die zij vorige week doorvoerden voor de spaarrekening nog vers in het geheugen. Daar geven ze nu een rente van 3,14% - puur om op gelijke hoogte te komen met nieuwkomer Distingo Bank uit Frankrijk.

Alle rentewijzigingen bij deposito's

Hoogste rente voor deposito's

Levert dat deposito bij SME Bank dan op dit moment de hoogste rente op bij een 6-maands deposito? Nee, dat nog net niet. De Portugese Banco Bai Europa staat er nog net boven met 4,20%.

Spaargeld naar Portugal

Toch wel interessant als je een bedrag hebt dat je best voor even wilt vastzetten, maar niet te lang. Het geld komt dan wel onder het depositogarantiestelsel van Portugal te vallen. De hoogste rente bij 1 jaar of 2 jaar vast staat overigens nog wel net iets hoger: 4,35% / 4,45% bij Rietumu Bank uit Letland.

Verschil hoogste depositorente & hoogste spaarrente

Laten we de ontwikkeling van die hoogste rentes voor een deposito van 6 maanden, van 1 jaar en de spaarrente zonder voorwaarden in beeld brengen. Zo ziet dat eruit sinds 6 maanden geleden:

Het is duidelijk dat de hoogste 6-maands depositorente heel dicht bij die voor 1 jaar vast ligt. Dat was trouwens een half jaar geleden ook al zo (toen was het verschil nog kleiner, maar daarna liepen ze weer uit elkaar. Hoe is dat als we verder terugkijken?

Dit drukt je maar weer eens met de neus op de feiten van hoe snel de rente omhoog is geschoten sinds de zomer van 2022. En niet te vergeten van het ongewoon grote renteverschil tussen vrij opvraagbaar spaargeld en deposito's.

Hoge korte depositorente om klanten binnen te halen

Ik zou me kunnen voorstellen dat dit is waarom sommige banken besluiten de korte depositorente flink te verhogen. Wellicht hopen ze daarmee spaarders over te halen om geld van hun spaarrekening voor een tijdje vast te zetten. Een half jaar is heel goed te overzien en het renteverschil is enorm. Maximaal 3,14% op je spaarrekening of 4,20% voor 6 maanden vast.... dat is toch wel serieus de moeite waard. Als het je niet uitmaakt in welk Europees land je spaargeld staat kun je er behoorlijk mee verdienen.

Banken die in Nederland geen spaarrekening aanbieden

Met zo'n half jaar vast haalt de bank de spaarder dan misschien binnen - maar blijft die hangen? Zeker bij een aflopend deposito is dat geld toch ook zó weer weggevlogen. Aan de andere kant: de banken met die hoogste depositorentes, zij bieden in Nederland geen vrij opvraagbare spaarrekeningen aan. En in vergelijking met de rente die ze vergoeden aan spaarders in hun eigen land zijn deze rentes misschien wel peanuts?

Spaarrente in Portugal zelf

Als ik daar een snelle search op doe is dat niet zo: spaarrekeningen leveren in Portugal geen hoge rentes op. De banken daar lijken zich vooral te concentreren op deposito's, maar ook daarbij zijn de rentes niet schrikbarend. Voor alle duidelijkheid: dit zijn spaarrentes in Portugal zelf, dus niet voor de Nederlandse spaarder. 

Banco Big wil graag ruim betalen voor 3 maanden vast met 4,25%, maar verder is het niet zo spannend wat de banken daar in Portugal doen. Banco Bai betaalt voor een deposito van 6 maanden in eigen land 4,00% rente. Bij ons 4,20%. Het lijkt er sterk op dat zo'n Portugese bank in eigen land gewoon niet genoeg geld kan vinden. Anders zouden ze niet in andere landen een hogere depositorente bieden dan in eigen land, toch?

Aandachtspunten bij sparen in het buitenland

Ik kan het niet genoeg benadrukken: check voordat je kiest voor een spaarrekening of deposito in het buitenland altijd even de bijzonderheden van dat land. Pas dan kun je goed beslissen of je in een specifiek land wilt sparen. Het gaat dan om het depositogarantiestelsel, de credit rating en de eventuele bronbelasting.

Hier vind je er alles over!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 23 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.