25 september 2023

Als je een fors bedrag aan spaargeld hebt betaal je daarover belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Vermogensrendementsheffing is het officieel, maar vaak wordt het vemogensbelasting genoemd. Rondom die belasting is enorm veel te doen, dat zal je niet ontgaan zijn.

Nieuwe manier van belastingheffing over vermogen

Er moet een nieuwe manier van belastingheffing over vermogen komen, dat is al een tijd duidelijk. De bedoeling is dat we belasting gaan betalen over het werkelijke rendement over ons vermogen. Dat kost de politiek de nodige hoofdbrekens, want het is allemaal niet zo eenvoudig. 

Werkelijk rendement belasten best lastig

Het werkelijke rendement dat je maakt over je vermogen is hartstikke makkelijk te berekenen als je alleen spaargeld hebt. Gewoon, de ontvangen bedragen aan spaarrente. Daar zit het probleem ook niet. Maar ja, die box 3 gaat over al je vermogen, niet alleen over spaargeld. 

Actuele spaarrentes

Overgangsregeling afgekeurd

Op dit moment is het uitgangspunt dat er in 2027 een nieuwe vermogensbelasting op basis van werkelijk rendement zal zijn. In de tussentijd is er een overgangsregeling bedacht, want ze moeten toch wat. Alleen is die overgangsregeling nu afgekeurd - tenminste wel door de advocaat-generaal van de Hoge Raad. Die stelt dat die overgangsregeling nog steeds 'discriminatie' is en dus niet mag.

Plan kan weer de prullenbak in

Hoe gaan ze dat nou weer oplossen?

De Hoge Raad heeft zich er nog niet definitief over uitgesproken, maar het advies van de advocaat-generaal wordt meestal opgevolgd. Als er inderdaad een streep gaat door de overgangsregeling... ik ben heel benieuwd hoe ze dat dan weer gaan oplossen op het Ministerie van Financiën. Geen eenvoudige job!

Prinsjesdag: slecht nieuws over belasting in box 3

Ondertussen is het ook Prinsjesdag geweest vorige week. Dat leek geen heel spannend verhaal te worden, de regering is immers demissionair en kan niet heel veel aanpakken.

Snellere verhoging belastingtarief

Maar er kwam toch een verrassing uit de hoge hoed: een verhoging van het belastingtarief in box 3. Dat zou wel al omhoog gaan, maar met 1% per jaar. Dus in 2024 werd dat dan 33% (want dit jaar 32%). Volgens het Belastingplan voor 2024 zou het volgend jaar versneld omhoog gaan naar 34%.

Belasting op vermogen sneller omhoog

Heffingsvrij vermogen niet geïndexeerd

Daarnaast willen ze het heffingsvrije vermogen dan weer niet verhogen, dat zou in 2024 blijven staan op de huidige € 57.000. Dat gaat de vermogende spaarder dus extra belasting kosten!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 25 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.