21 juni 2023

Waar krijg je de hoogste spaarrente? Op dit moment is dat overduidelijk bij banken in het buitenland. Zowel bij de spaarrekeningen als bij de deposito's voeren buitenlandse banken de boventoon. Wat moet je daar nou mee als spaarder?

Hoogste spaarrentes! >>

Buitenlandse banken & spaargarantie

Onder 'buitenlandse banken' verstaan wij banken die vallen onder de spaargarantie van een ander land dan Nederland. In een grijs verleden begon dat met sparen bij Argenta - de bank uit België. Inmiddels zijn er heel veel andere banken in andere landen bij gekomen waar we als Nederlander kunnen sparen. De entree van het internationale spaarplatform Raisin heeft hieraan een grote bijdrage geleverd.

Bij welke banken in het buitenland kun je sparen?

Over welke banken uit het buitenland hebben we het inmiddels? Dat zijn er een heleboel, ik neem er een aantal die op dit moment te vinden zijn bij de hoogste rentes op spaarrekeningen en deposito's:

Spaarrekeningen van buitenlandse banken

Bank Land Via Raisin?
Banca Progetto Italië ja
Klarna Zweden ja
Nordax Bank Zweden ja
Bigbank Estland nee
Renault Bank Frankrijk ja
Scalable Capital Duitsland nee
InBank Estland ja
Lloyds Bank Duitsland nee

Spaarrekeningen vergelijken

Deposito's bij buitenlandse banken

Bank Land Via Raisin?
Banco Bai Europa Portugal ja
LHV Estland ja
Haitong Bank Portugal ja
Rietumu Bank Letland ja
Fjord Bank Litouwen ja
Orange Bank Frankrijk ja
InBank Estland ja

... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Talloze mogelijkheden dus om spaargeld op een deposito bij een bank in het buitenland te plaatsen.

Deposito's vergelijken

Angst voor sparen in het buitenland

Uit de vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's blijkt wel dat de buitenlandse banken een fors hogere rente vergoeden dan onze eigen Nederlandse banken. Toch houden veel spaarders hun geld liever binnen de landsgrenzen, bang voor de risico's (met IceSave in het geheugen). Is die angst terecht? Angst is heel persoonlijk, dus daar valt niet over te oordelen. 

Sparen in het buitenland gevaarlijk?

Belangrijke aandachtspunten

Bij de keuze voor een spaarrekening of deposito in het buitenland spelen enkele belangrijke aandachtpunten:

  • Buitenlandse spaargarantie: door welk land wordt het geld gegarandeerd?
  • Bronbelasting: wordt er bronbelasting ingehouden en hoe kun je dat voorkomen?
  • Communicatie: heb je direct contact met de bank of via een platform? Bij wie kun je terecht - en in welke taal - als er vragen of problemen zijn?
  • Valuta: je spaart in euro's, maar welke in welke valuta is het spaargeld gegarandeerd? In niet-eurolanden is dat vaak de lokale munt, bij een faillissement loop je dan een koersrisico.

Nederlandse banken met buitenlandse naam

Naast de banken die werkelijk in het buitenland gevestigd zijn kun je ook sparen bij banken met een buitenlandse naam, die toch officieel Nederlandse banken zijn. Dit zijn vooral banken met een Turkse achtergrond:

  • Credit Europe Bank
  • GarantiBank
  • Anadolubank
  • DHB Bank
  • Yapi Kredi

Nederlandse spaargarantie

Een spaarrekening bij deze banken (de Nederlandse versie tenminste) huist gewoon in ons eigen land, het geld valt onder de Nederlandse spaargarantie. Een aantal van deze banken vergoedt momenteel een leuke spaarrente, hoger dan andere Nederlandse banken.

Sparen in Turkije

Sparen in Turkije

Let op: sparen bij zo'n bank is iets heel anders dan Sparen in Turkije - daarbij heb je te maken met een flink koersrisico, zeker met de bizar hoge inflatie (maar ook een rente van 30%!) in Turkije.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.