14 oktober 2022

Gisteren werd er weer een rente verhoogd bij Sparen zonder voorwaarden. De Spaanse Openbank verhoogde de spaarrente met 0,15%, van 0,40% naar 0,55%. Een hele aardige rente, al is het niet de hoogste. Bij Renault Bank uit Frankrijk en Bigbank uit Estland staat die alweer even op 0,65% - zij delen de koppositie in de vergelijking.

Sparen bij Openbank

Openbank verdringt Yapi Kredi

Openbank verdringt hiermee wel Yapi Kredi (0,50% rente) van de derde plaats. Twee weken geleden verdiepte ik me uitgebreid in Yapi Kredi en kwam tot de conclusie dat ik daar m'n spaargeld niet ging onderbrengen. Ook al valt deze bank met Turkse achtergrond wél onder het Nederlandse garantiestelsel, het bankieren daar gaat me te ouderwets om serieus te overwegen. 

Gratis bankieren in Spanje

Misschien is nu Openbank dan wel interessant? De naam heb ik gisteren ook al gebruikt, in een artikel over betaalrekeningen. Je kunt namelijk bij Openbank ook een betaalrekening aanhouden, zonder kosten zelfs!

Openbank uit Spanje

Spaanse betaalrekening zonder kosten

Hoe werkt dat dan met een bank uit Spanje? Je krijgt dan een Spaans rekeningnummer, een IBAN dus dat niet begint met NL maar met ES. Daardoor kun je met deze rekening niet betalen via iDeal... dat is onhandig. Niet ideaal dus, maar als je er problemen mee hebt om kosten te betalen voor je bankrekening kan het een oplossing zijn. 

Spaarrente van 2%?!

Je spaargeld kun je dus ook onderbrengen bij Openbank, en met die hele aardige rente van 0,55%. Het gaat nog verder dan dat: ze hebben een tijdelijke actie waarbij je voor 6 maanden over de eerste €10.000 een rente van 2% (op jaarbasis) krijgt. 

Cadeautje: € 72,50 extra rente

Even rekenen. Je krijgt dus over €10.000 een rente van 2% op jaarbasis, maar voor 6 maanden. Dat komt neer op €100 in plaats van € 27,50. Da's toch een cadeautje van € 72,50. Als je tenminste wel die €10.000 hebt en die op de rekening laat staan gedurende een half jaar...

Spaarrekening openen bij Openbank

Het openen van zo'n rekening bij Openbank, gaat dat net zo ingewikkeld als bij Yapi Kredi? Zo te zien niet:

Ik word er wel nieuwsgierig van. Alleen dat Spaanse depositogarantiestelsel... dat vind ik dan wel weer minder. Qua dekking is het natuurlijk gewoon hetzelfde als in Nederland, net als bij alle EU-landen. Alleen is het wel de Spaanse overheid die het moet uitvoeren als zo'n Openbank onverhoopt failliet zou gaan.

Onderdeel van Santander: grootste bank van Spanje

Het is wel de moeite waard om even verder te kijken naar die Openbank. Is dat een zelfstandige bank of zit er een grote partij achter? Openbank blijkt onderdeel te zijn van de Spaanse Santander Group. Santander is wel een bekende naam, simpelweg de grootste bank van Spanje. Dat geeft dan wel weer vertrouwen. Openbank is de online bank van Santander.

Sinds 2020 actief in Nederland

Openbank is al een paar jaar actief in Nederland. In 2020 kon je er al een rekening openen. Die 2% als welkomstcadeau was er toen ook al - destijds over maximaal €5.000. Alleen was de rente daarboven en daarna op dat moment slechts 0,01%.

Rente in de gaten houden

Nu bieden ze dus 0,55%, voor Nederlandse begrippen een toprente. Het zou me niet verbazen als die op enig moment ook opeens weer flink naar beneden wordt gegooid, maar aan de andere kant staat Openbank toch wel al een tijd hoog in de vergelijking van direct opvraagbare spaarrekeningen. Als je deze rekening opent zou ik wel goed in gaten houden wat er met de rente gebeurt.

Hoge spaarrente als lokkertje?

In een oude review van de Consumentenbond lees ik ook 'Hoge spaarrente als lokkertje'. Dat is echter een review van begin 2020 - met die 0,01%. Je kon toen ook 0,2% rente krijgen, maar alleen als je minimaal €35.000 ging beleggen via Openbank. Voor zover ik kan zien is die voorwaarde nu nergens meer te bekennen.

Neiging om deze rekening te openen

Eerlijk gezegd heb ik de neiging om het wel te proberen: het openen van zo'n rekening bij Openbank. Het kost als t goed is niks, is vrij opvraagbaar en het rentecadeautje is natuurlijk leuk. Of heb jij ervaringen met deze bank waardoor je me dit afraadt?

Alle details & openen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 14 oktober 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.