30 september 2022

Er zit behoorlijk beweging in de spaarrentes - dat meldden we vorige week al. LeasePlan Bank had de rente verhoogd naar 0,4% en kwam daarmee op nummer 3 in de vergelijking van spaarrekeningen. Ook in de afgelopen week gebeurde er weer iets interessants. Er is alweer een nieuwe nummer 3: Yapi Kredi - met een Nederlands vlaggetje qua spaargarantie!

Yapi Kredi? Wat is dat voor bank?

Japie-watteh? De kans is best groot dat je nog nooit van Yapi Kredi gehoord hebt. Het is ook niet een bank die tot nu toe nu echt de hoogste rentes vergoedde. Ze bestaan wel al een tijd en komen dus ook al jaren voor in onze vergelijkingen, alleen niet in de top.

Nummer 3 in vergelijking vrij opvraagbaar sparen

Dat is nu heel anders, want de rente op de vrij opvraagbare Euro-plus spaarrekening van Yapi Kredi is opgeschroefd naar 0,5%. Daarmee staan ze nu - eind september 2022 - dus op nummer 3 en komen best dicht in de buurt van de gedeelde koplopers Renault Bank en Bigbank (beide 0,65% rente).

Hoogste spaarrente 30 sept 2022

Hoe staan de rentes vandaag?

Even verdiepen in Yapi Kredi

Ik had me ook nog niet eerder echt verdiept in Yapi Kredi, dus mooi moment om dat nu te doen. Het klinkt nogal exotisch, dus de eerste gedachte is waarschijnlijk dat het een bank in het buitenland is. Dat blijkt niet het geval: de volledige naam is Yapi Kredi Bank Nederland NV. Een Nederlandse NV dus - met roots in Turkije.

Nederlandse spaargarantie

Yapi Kredi is dus een NV met een Nederlandse bankvergunning. Daarmee valt het spaargeld bij deze bank ook onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Interessant: 0,5% rente op een vrij opvraagbare spaarrekening onder onze eigen spaargarantie. Misschien maar snel een rekening openen daar?

Rekening openen ouderwets op papier

Dat openen van een rekening bij Yapi Kredi gaat echter niet zo digitaal als we inmiddels gewend zijn. Hoe werkt het? Nou... met een ouderwets aanvraagformulier. Niet digitaal, maar op papier. Je kunt het zelf printen, invullen en opsturen of ze sturen het naar je op en jij doet 'm getekend weer in de brievenbus. Wat een gedoe zeg!

Geld opnemen telefonisch, per post of e-mail

Okay - en als de rekening geopend is, kun je dan wel internetbankieren? De site heeft een mooie rode knop voor Internetbankieren dus dat lijkt wel zo te zijn. Alleen toch niet helemaal: digitaal kun je alleen je rekening raadplegen. Kijken wat erop staat. Als je ervan wilt opnemen moet dat telefonisch, per post of per e-mail. De overschrijvingen worden dus kennelijk nog handmatig verwerkt bij Yapi Kredi. Bijzonder toch, in deze digitale tijd?

Rentewijzigingen zelf ontdekken

Nog een dingetje... ze laten het je niet actief weten als de rente gewijzigd wordt. Bij de veelgestelde vragen op de website van Yapi Kredi is te lezen:

Banken zijn niet verplicht om rentewijzigingen persoonlijk aan klanten mee te delen. Yapı Kredi Bank Nederland N.V. past minimaal één werkdag voor de wijziging haar internetsite (www.yapikredi.nl) aan. Verder staat de meest actuele Euro-Plus Spaarrekeningrente op de afschriften en kunt u altijd voor de rentestand bellen met de afdeling Klantenservice. Het verdient aanbeveling om de informatiekanalen regelmatig te raadplegen, zodat u van eventuele wijzigingen op de hoogte blijft.

Dat betekent dus dat ze nu een leuke rente bieden van 0,50%, maar dat je het zelf moet ontdekken als die weer naar beneden gaat. Aangezien het geen bank is die al jarenlang de hoogste spaarrente biedt is het niet ondenkbaar dat deze relatief hoge rente slechts tijdelijk is. Dat die op enig moment opeens weer flink verlaagd wordt. Het is een variabele rente, die kan altijd aangepast worden. En dat jouw geld daar dan ongemerkt tegen een veel lagere rente staat dan waar je voor kwam .Waarbij je het dus ook nog eens niet met een paar drukken op je toetsenbord weghaalt.

Verouderde informatie op de site

Bij de veelgestelde vragen zie ik overigens ook nog dit:

Momenteel 2,23% per jaar? Waar kan ik tekenen? Duidelijk verouderde informatie natuurlijk, als ik momenteel 2,23% variabel krijg wil ik nog wel handmatig een brief schrijven om de rekening te openen. Tenminste - als de rente dan niet morgen verlaagd wordt naar 0,23% ofzo.

Spaarrekening openen bij Yapi Kredi?

Alles bij elkaar zie ik er persoonlijk toch maar van af om een rekening te openen bij Yapi Kredi. Het garantiestelsel is in orde, de rente op dit moment leuk. Het openen en beheren van deze Euro Plus Spaarrekening is echter zoveel gedoe dat ik dan toch liever bij LeasePlan Bank zit tegen een iets lagere rente. Of bij Renault Bank - 0,65% onder de Franse spaargarantie.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.