24 juni 2022

De spaarmarkt komt tot leven! Eindelijk goed nieuws voor spaarders: verhogingen van de spaarrente - en dan niet alleen voor de langere termijn deposito's en deposito's in minder populaire landen. Stijgende rentes voor sparen in België en Frankrijk, dat is lekker dicht bij huis. Nu maar hopen dat dit het begin is van een stijgende trend bij de spaarrentes...

Mooie rentes in België en Frankrijk

Bij de renteverhogingen die we zien langskomen zitten interessante rentes bij banken uit West-Europa. Ik ben geneigd daar meer naar te kijken dan naar de Zuid- en Oost-Europese banken, geeft mij een veiliger gevoel. Zo gaat de rente bij Banca Progretto uit Italië per vandaag omhoog, komt hoger uit dan CKV bank... maar ondanks mijn Italiaanse achternaam zet ik mijn geld toch liever vast in België dan in Italië. Heb jij dat niet... check dan vooral de volledige vergelijking van deposito's en kies dan voor de allerhoogste rente!

Vergelijk deposito's

Geld 1 jaar vast bij CKV Bank: 1,22% rente

Het eerste goede nieuws van deze week kwam uit België. De Belgische CKV Bank verhoogde nog maar eens (want dat was niet de eerste keer in de afgelopen weken) de rente voor haar 1-jaars deposito's. Inmiddels kun je daar je geld voor een jaar vastzetten tegen een rente van 1,22%. Dat wordt wel serieus interessant!

CKV Bank uit België

Spaarrekening bij Renault Bank: van 0,25% naar 0,35% rente

Vervolgens kwam er rentenieuws uit Frankrijk. Renault Bank heeft besloten de rente op haar spaarrekeningen te verhogen, met maar liefst 0,1% in één keer. De renteverhoging gaat in per maandag 27 juni en maakt Renault Bank direct de koploper in de vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden. Tenzij Bigbank vandaag besluit om dan óók de rente snel te verhogen, je weet het maar nooit.

Renault Bank uit Frankrijk

Spaarrekeningen met hoogste rente

ECB rente omhoog in juli 

De eerste gedachte bij die renteverhoging van Renault Bank is misschien dat ze vooruit lopen op de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB). Die gaat de rente immers per 21 juli verhogen.

Zal geen renteverhogingen regenen bij Nederlandse grootbanken

Toch is de algemene verwachting niet dat die verhoging nou direct heel veel gaat doen in de spaarrentes voor de gewone spaarder. De Europese rente gaat van -0,5% naar -0,25%: een verhoging maar de stand blijft voorlopig nog wel negatief. Dat geeft banken niet direct aanleiding om met een hogere rente op spaarrekeningen te gaan strooien. Tenminste, daar gaan wij tot nu toe vanuit. De Nederlandse grootbanken hebben wel al aangegeven dat er stappen gezet worden in het verkleinen of opheffen van de negatieve rente, maar daar verwachten we niet direct serieuze rentes op spaarrekeningen.

Aan de andere kant: het kan hard gaan en we kennen natuurlijk niet alle beweegredenen van de banken. Als ze in hun lange termijn visie graag weer spaargeld willen aantrekken kan de rente toch zomaar omhoog gaan. Al zou dat eerder te verwachten zijn bij de korte termijn deposito's dan bij de spaarrekeningen - denken wij. Waarom? Omdat het Euribor tarief voor 12 maanden heel mooi gestegen is, maar die voor 1 week gewoon meeloopt met de ECB-rente.

Als je dit ziet snap je wel dat de 1-jaar vast depositorente meer ruimte biedt voor verhoging dan de variabele spaarrente.

Renault Bank wil wel geld

Kennelijk wil Renault Bank wel geld aantrekken. Anders zouden ze niet nu kiezen voor een renteverhoging waarmee ze bovenaan komen te staan in de rentelijstjes. Daarbij kan meespelen dat Renault Bank geen gewone bank is. Zij trekken geld aan om hun auto-activiteiten te financieren en niet - zoals een algemene bank - om uit te lenen aan andere klanten.

Kleine verhogingen bij kleinere NL banken

Er is wel wat beweging te zien in de rentes bij kleinere banken. Zowel Nationale Nederlanden als NIBC Direct verhogen per vandaag een aantal rentetarieven. NN alleen voor deposito's, bij NIBC Direct gebeurt ook iets op de spaarrekening. Niet schokkend: de maximale rente gaat naar 0,05% - dezelfde rente als LeasePlan bank al heeft staan voor vrij opvraagbaar spaargeld. Toch is het een goed teken dat er iets verandert. De oude rente bij NIBC is 0,01%, dus de verhoging is in feite enorm.

Renteverhogingen benutten via Raisin - praktijk ervaring

Zowel de deposito's van CKV Bank als de spaarrekeningen van Renault Bank lopen via het internationale spaarplatform Raisin. Dat is handig, want je opent daar een account met communicatie in het Nederlands. Raisin vertelt je wat je moet doen en regelt de administratieve afhandeling met de bank in kwestie.

Raisin - internationaal spaarplatform

Hoe werkt dat nou, dat sparen via Raisin? Is dat betrouwbaar enzo? Voor zover ik het kan beoordelen gaat het prima, ik heb er zelf ook een account en ervaring met zowel een spaarrekening als een deposito.

Opvraagbaar geld bij Renault Bank

Natúúrlijk heb ik via die weg een spaarrekening bij Renault Bank. Toen die op de markt kwam heb ik die direct geopend. Het beheren gaat heel makkelijk, alles loopt via het Raisin dashboard. Je hoeft dus niet in te loggen op een Franse website, je ziet het overzicht van saldo en transacties gewoon bij Raisin. Opnemen, storten, automatisch sparen - het gebeurt allemaal op het platform.

Deposito bij CKV Bank

Ook heb ik al eerder zo'n 1-jaars deposito van CKV Bank via Raisin gehad, en je krijgt richting het eind van de looptijd vanzelf een seintje met de vraag wat je met het geld wilt. Het komt na afloop van dat jaar op jouw eigen rekening bij Raisin te staan en dan kies je er een nieuwe bestemming voor. Weer een deposito of spaarrekening via Raisin of toch een andere plek - het is allemaal eenvoudig te regelen. Wil ik nu die leuke 1,22% rente benutten - en die neiging heb ik wel, dan kan ik heel eenvoudig geld van de Renault Bank rekening terugzetten op m'n Raisin account en vanuit daar inleggen op een deposito bij CKV Bank.

Goede ervaringen met Raisin

Kortom: ik heb goede ervaringen met het sparen via Raisin. Dat is natuurlijk geen garantie dat alles perfect gaat, en je moet vooral heel goed zelf bedenken aan wie je jouw spaargeld toevertrouwt. Maar ik heb dus geen spijt van mijn account bij Raisin!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 24 juni 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.