16 juni 2022

Rente is hot - ik schreef er vorige week ook al over. Nu alweer? Ja, want er is een doorlopende stroom aan nieuws over rentes. Dus ik houd je graag op de hoogte!

Negatieve rente verdwijnt

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de banken direct aan het werk gezet. Niet dat ze nu de rente op jouw spaarrekening gaan verhogen, maar er worden wel stappen gezet op het gebied van de negatieve rente.

Rabobank verhoogt rente

Rabobank kwam vorige week vrijdag al met de mededeling dat zij de negatieve rente (die geldt voor grootspaarders met meer dan € 100.000 aan spaargeld) per augustus aanpassen van -0,50% naar -0,25%. Dat noemen we dan een renteverhoging, al klinkt dat wat gek. Het is eigenlijk een verlaging van de negatieve rente. Min en min is plus enzo. 

ING verhoogt nog meer

Maandag volgde ING met een grotere stap: zij gaan de negatieve rente in één klap afschaffen. Wel per 1 oktober, maar daarna hoeft dus niemand meer te betalen voor het aanhouden van spaargeld bij ING. De kans is natuurlijk groot dat Rabo dat dan ook doet, want of ze nou willen dat de grote klanten overstappen naar ING met hun geld?

Andere banken zullen volgen

De andere banken die nu een negatieve rente in de rentelijsten hebben staan zullen ongetwijfeld volgen. Die kunnen gewoon niet achterblijven en gezellig die 0,5% rente in rekening blijven brengen bij hun grote spaarklanten. Of ze moeten ze kwijt willen, dan wel.

Kapitaalmarktrente tikte 2% aan

Ondertussen stijgt de kapitaalmarktrente in een duizelingwekkend tempo. Kijk maar eens wat daarmee gebeurd is in de afgelopen 2 weken:

Kapitaalmarktrente tm 15 juni 2022

Eergisteren ging die dus zelfs even door de 2% grens. Gisteren zwakte dat weer wat af, maar waar gaat dit naartoe? Dit is natuurlijk de lange termijn rente, doet niets voor jouw spaarrekening. Wel voor de hypotheekrente, daar vliegen de renteverhogingen ons om de oren op dit moment.

Kortere termijn rente

De kortere termijn rentes - Euribor - vliegen ook omhoog. Nou ja, behalve de hele korte termijn rente die de basis is voor de rente op spaarrekeningen. Die blijft voorlopig nog onveranderd. Maar wat niet is... als de ECB de rentes echt serieus omhoog gooit zullen de spaarrentes uiteindelijk niet achterblijven. 

Huidige rente op spaarrekeningen

Bij de deposito's zien we het wel al terug: de rente voor 1 jaar vast begint serieuze vormen aan te nemen. Dat kán een aardig alternatief zijn voor het vrij opvraagbare geld op je spaarrekening. Eén jaar is te overzien als termijn. Maar ja, moet je niet afwachten of de rente nog verder omhoog gaat? Dat blijft natuurlijk altijd het dilemma.

Actuele depositorentes

Verderop in de wereld

Het hele renteverhaal gaat natuurlijk nooit alleen over Nederland. Daarvoor zijn we internationaal veel te sterk met elkaar verbonden. Dus wat gebeurt er met de rente verderop in de wereld?

Rente in Amerika

Moet je kijken wat er in Amerika gebeurt! De Fed - de Amerikaanse centrale bank - heeft een enorme rentestap gezet: de rente wordt verhoogd met 0,75%. Historisch, want zo'n grote renteverhoging is bijna 30 jaar geleden! Het is ook een grotere stap dan eerder aangekondigd, het ging tot nu toe over een verhoging van 0,5% - wat ook al fors was.

Paniek in Italië, Spanje en Griekenland

En in Europa gebeurt er ook van alles. Het bestuur van de ECB kwam gisteren in spoedberaad bij elkaar vanwege de grote verschillen in de rente-ontwikkeling tussen de verschillende Europese landen. In Italië is de kapitaalmarktrente in no-time opgelopen naar bijna 4%. En dan vinden wij die 2% al heftig! Ook in Spanje en Griekenland schiet de rente bizar snel omhoog.

ECB helpt Zuid-Europese landen

Die Zuid-Europese landen hebben al torenhoge staatsschulden, en dan komt die hogere rente knalhard binnen. Dus gaat de ECB die landen helpen door meer van hun staatsschulden op te kopen. Dit terwijl pas is besloten om dat opkoopbeleid te stoppen.

De moraal van dit verhaal?

Leuk om te weten allemaal - maar wat kun je hier als spaarder nu mee? Op zich niet heel veel, behalve de rente-ontwikkelingen goed in de gaten houden. Daar helpen we je bij via verschillende wegen:

Heb je vragen of tips voor ons? Laat het zeker weten!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 16 juni 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.