10 juni 2022

 Het is druk in renteland: de renteverhogingen vliegen je om de oren. De ECB gaat de rente verhogen, depositorentes gaan omhoog, die voor hypotheken ook. En de rente op je spaarrekening?

ECB gaat rente verhogen

Het is officieel: de Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente verhogen. Dat is geen verrassing - het was al een tijdje duidelijk dat die renteverhoging eraan zat te komen. Voor het eerst in 11 jaar, best een bijzonder moment dus.

Christine Lagarde - ECB president

Twéé renteverhogingen!

Wat wel een verrassing was bij de bekendmaking: er zijn zelfs twéé verhogingen aangekondigd. Eén van 0,25% per juli, maar in september volgt een tweede van misschien wel 0,50%. En ook in de maanden daarna zullen nog een paar renteverhogingen volgen.

Serieus ingrijpen om inflatie te beteugelen

Whow! Dat is wel serieus ingrijpen op Europees niveau. Mocht ook wel, gezien de inflatie die de spuigaten uitloopt. Ietsje lager in mei dan in april gelukkig, maar op een schrikbarend niveau waar heel veel huishoudens last van hebben. Het is dan ook een goed streven van de ECB om die inflatie te beteugelen. Jammer genoeg merken we de effecten van zo'n renteverhoging niet heel snel in de prijzen in de supermarkt, maar op langere termijn zou het wel moeten helpen.

Langere rentes schieten omhoog

Dat de renteverhogingen vooral om langere periodes ging was al een tijdje duidelijk. De oorsprong van de verhogingen lag met name in de stijging van de kapitaalmarktrente. Die is ook de afgelopen week verder doorgestegen, naar een niveau boven de 1,7% zelfs. Dat zien we bijzonder goed terug bij de ontwikkeling van de hypotheekrentes, en dan met name de rentes die voor een lange periode vaststaan.

De Euribor rentes gaan over de kortere termijn. Daar zien we het verschil tussen de écht korte (1 week en 1 maand) rentes en de toch wat langere (3, 6 en 12 maanden) steeds groter worden. De 12-maands Euribor is deze week met iets boven de 0,5% inmiddels beland op het hoogste punt in 8 jaar - de 6-maands Euribor staat voor het eerst in 6,5 jaar tijd weer boven nul.

Rente voor deposito 1 jaar vast nu boven 1%

Vorige week had ik het in mijn artikel over Kosten voor kleine spaarders al even over een deposito als alternatief. Op dat moment stond de Zweedse Klarna Bank bovenaan in de rentelijst voor 1-jaars deposito's. met een rente van 0,95%. Een week later is dat alweer achterhaald: inmiddels krijg je bij deze Zweden méér dan 1% voor een jaar: 1,05% om precies te zijn. 

Deposito's vergelijken

Een blik op ons overzicht van Rentewijzigingen bij de deposito's laat het duidelijk zien: de renteverhogingen vliegen ons om de oren. Bij de spaarrentes - de variabelen rentetarieven dus - zien we dat nog niet terug - en ook dat is goed te begrijpen. De 1-weeks Euribor komt immers ook nog niet in beweging... 

Spaarrentes omhoog na 1 juli?

Kunnen we er nu vanuit gaan dat geld op een spaarrekening vanaf 1 juli - dan verhoogt de ECB de rente dus - meer gaat opleveren? Dat is niet de verwachting. Van -0,5% naar -0,25% is voor de banken waarschijnlijk geen reden om opeens de spaarrente te verhogen. Hooguit om de negatieve rente voor grootspaarders aan te passen. Maar de vaste termijndeposito's - ook de kortere - worden dus wél duidelijk interessanter.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 10 juni 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.