19 maart 2021

Vrijdag is bij mij (be)spaardag. Als je naar de datum van m'n blogs hier op VanSpaarbankVeranderen.nl kijkt kun je dat zien: meestal schrijf ik die op vrijdag. Vandaag hoef ik niet na te denken over het onderwerp, want er is deze week gewoon écht spaarnieuws... een verhoging van de spaarrente!

Nieuwe hoogste spaarrente...

En niet zomaar een verhoging... het zorgt voor een nieuwe hoogste rente bij de spaarrekeningen. Afgelopen maandag verhoogde Bigbank de rente op het vrij opvraagbare Flexibel Sparen. Van 0,3% naar 0,4%. Dat kun je zien als een verhoging van 0,1% - niet zo spannend. Of als een verhoging met 33,3% - want dat is het als je een tiende afzet tegen de oude rente.

Rentepercentages

... zelfs bij Alle spaarrekeningen

Daarmee werd Bigbank de nieuwe koploper in onze vergelijking van sparen zonder voorwaarden, en gedeeld eerste in de vergelijking van alle spaarrekeningen. Best bijzonder eigenlijk. Er is dus geen enkele rekening waarop - een hogere rente uitbetaald wordt. Dat Flexibel Sparen is tenslotte helemaal zonder voorwaarden.

Beperkende voorwaarden geven geen hogere rente meer

Je zou toch denken dat er rekeningen zouden zijn met zodanige beperkende voorwaarden dat een bank daarvoor een hogere rente geeft. Maar niet dus.

Ergens is dat ook weer niet zo gek. Beperkende voorwaarden zorgen ervoor dat spaargeld bij de bank blijft. Je kunt je afvragen of dat nog is wat banken willen... kennelijk niet, want ze hebben er geen extra rente voor over.

Spaarrekeningen via Raisin

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo vaak naar de spaarrekeningen met voorwaarden kijk. Nu even wel, en daarbij zie ik twee rekeningen waar ik nog niet eerder bewust op gelet heb:

Internationaal sparen via Raisin - dat ken je waarschijnlijk inmiddels wel van de deposito-vergelijking. Daar zijn het immers de banken uit allerlei Europese landen waar je de hoogste rentes kunt krijgen, al tijden. Dat een paar van die banken ook de stap hebben gezet naar opvraagbaar sparen - dat had ik kennelijk even gemist.

Geen bijzondere rentes

De rentes zijn niet bijzonder, geen wonder dus dat ze niet erg zijn opgevallen. Toch zijn deze twee rekeningen op dit moment de nummer 4 en 5 van de hoogste rentes op spaarrekeningen. Hoger dan heel veel jeugd spaarrekeningen, hoger dan het Zilvervloot Sparen van RegioBank en SNS. De enige uitzondering hierop is Jeugdsparen van ASN Bank, dat samen met de rekening van Bigbank de ranglijst aanvoert.

Waarom zou je hier voor kiezen?

Ik vraag me oprecht af of er vanuit Nederland ook maar één rekening is geopend bij Coop Pank en CiviBank. Waarom zou je hier voor kiezen?

Vraag: doet iemand dit?

Eigenlijk niet echt een spaarrekening

Het geld is opvraagbaar, maar je kunt ook weer niet echt van een spaarrekening spreken. Je kunt namelijk niet bijstorten na de eerste storting. En opnemen kan altijd, maar dan wel alles in één keer. Dat kun je eigenlijk niet echt een spaarrekening noemen in mijn ogen. Maar ja, een deposito is het ook niet - want de kenmerken van een deposito zijn juist de vaste looptijd en de vaste rente.

Exotische spaargarantie

Dan heb ik het nog niet eens over de spaargarantie. Die rust voor Coop Pank in Estland, voor Civi Bank in Italië. Ja, in bedrag is de garantie hetzelfde als in Nederland. Toch voelt een garantie in deze landen voor mij een stuk minder zeker.

Alles bij elkaar... niet de hoogste rente, voor ons land gekke voorwaarden én exotische garantie... ik ben oprecht benieuwd of iemand hiervoor kiest!

Rente tegenover zekerheid

Goed - terug naar die nieuwe hoogste rente bij Bigbank. Dat is dan in elk geval wel een normaal opvraagbare spaarrekening zoals we in Nederland gewend zijn. Alleen zit ik ook daar met de garantie... Estland. Vooralsnog kies ik persoonlijk liever voor de Duitse garantie bij Lloyds Bank, ook al is de rente daar 0,1% lager. En jij?

Blijf op de hoogte!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.