18 december 2020

Over een week is het Kerst en daarmee komen we heel dicht bij het einde van 2020. Dat is maar goed ook, tenminste... dat vind ik. En ongetwijfeld velen met mij, want wát een jaar is dit zeg! Laat het maar klaar zijn zodat we dit dramajaar snel kunnen vergeten.

Dramajaar afsluiten

Kerst en Oud & Nieuw vieren we in corona-lockdown - natuurlijk maken we er iets moois van met elkaar. Bij de pakken neerzitten en chagrijnen, daar heb je ook niets aan. Maar leuk is anders, vind je niet? 

Corona en andere ellende

Voor mij persoonlijk was dit jaar naast de corona-ellende op medisch vlak vooral heel naar. Mijn coronabesmetting ging gelukkig zonder noemenswaardige klachten voorbij, alleen heb ik sinds kerst vorig jaar allerlei andere medische dingen mogen meemaken waar ik je verder niet mee zal vermoeien.

Corona virus 2020

Frisse start in 2021

Maar goed: 2021 komt eraan, een nieuw jaar met een frisse start en als het meezit héél snel corona-vaccinaties. Als alles weer een beetje normaal gaat lopen kun je pas echt goed gaan kijken waar je staat. Misschien ook lering trekken uit deze crisis. 

Effect op jouw inkomen en vermogen

Wat is er in 2020 gebeurd met jouw inkomen en vermogen? Hoe sta je ervoor als alle corona-stof is neergedaald? Heeft de crisis veel impact gehad op het geld dat je verdient? En op je spaarsaldo?

Stel dat het over 5 jaar weer gebeurt....

Stel je voor dat alles weer gaat lopen - maar dat er over 5 jaar weer zo'n soort crisis ontstaat. Het zou zomaar kunnen, je weet het niet. 

Wat doe je dan?

Wat zou je kunnen doen om jezelf dan financieel minder kwetsbaar te maken? Misschien ben je nu hard geraakt en heb je wel een idee over hoe je dat een volgende keer zou kunnen voorkomen. Of misschien ben je nu níet geraakt maar zie je wel in dat dit een volgende keer anders zou kunnen zijn.

Mijn geluk in de coronacrisis

Ik weet natuurlijk niet hoe jouw leven en inkomen eruit zien. Van mezelf en de mensen om me heen weet ik dat wel. Daar kan ik wel een paar dingen over zeggen.

Drama in de uitjes-branche

Voor mezelf geldt dat mijn inkomen op peil is gebleven, terwijl ik een groot deel van mijn tijd besteed aan Go-Kids - een website die vooral draait om uitstapjes voor gezinnen. Je kunt je voorstellen dat het in die branche niet bepaald leuk is met corona - en dus ook voor Go-Kids niet.

Opgevangen door schrijven over geldzaken

Hoe kan het dan dat ik toch m'n spaargeld niet heb hoeven aanspreken? Omdat ik óók voor HomeFinance werk en daarmee voor VanSpaarbankVeranderen.nl en nog een aantal financiële websites. Die spreiding van activiteiten bleek dit jaar qua inkomen mijn redding.

Alternatieve inkomstenbron

Misschien dat jij daar ook iets mee kunt. Zorgen dat je multi-inzetbaar bent. Dat als je jouw baan kwijtraakt, of je klanten als ondernemer, dat je gemakkelijk kunt schakelen naar een andere inkomstenbron. Iets wat je naast je normale werk kunt opbouwen, waar je niet dezelfde dingen in dezelfde branche doet.

Niet wachten met creëren

Zo'n alternatieve inkomstenbron creëren, daar kun je dan beter niet mee wachten tot het écht nodig is. Het kost waarschijnlijk wel wat tijd om iets nieuws te leren of op te zetten - dat kun je in je vrije tijd doen terwijl je gewone werk doorloopt. Het kan van alles zijn - ik heb er al vaker tips voor gegeven zoals in deze blog: Extra geld verdienen: online en offline ideetjes.

Extra inkomstenbron

Uitgaven: zoveel mogelijk flexibel

De andere kant van je financiële balans gaat om de uitgaven. Niet dat je nou als alles okay is maximaal moet gaan besparen 'voor het geval dat', daar wordt het leven ook niet leuker van.

Snel opzegbare overeenkomsten

Wat je wél kunt doen is zoveel mogelijk flexibiliteit in je uitgaven houden. Dus niet allerlei lange termijn contracten waar je niet zomaar vanaf kunt, maar juist snel opzegbare overeenkomsten. Zodat je - als het nodig wordt - in één keer heel veel kosten kunt schrappen en daarmee met een veel lager inkomen toe kunt.

Buffer: jouw veilige haven

En dan tot slot... je buffer! Je spaargeld. Jouw veilige haven als je inkomen in elkaar stort door de één of andere onverwachte gebeurtenis. Een behoorlijke buffer geeft een rustig gevoel, weten dat je financieel wel tegen een stootje kunt. En als dat stootje dan komt... dat je dan gewoon rechtop blijft staan. Hoe fijn is dat?

Kan jouw buffer een flinke aantasting hebben?

Is jouw buffer (nog) groot genoeg voor een flinke aantasting? Nee? Neem dan deze eindejaarsperiode om te bedenken wat je daaraan kunt doen, en vooral hóe dan.

Buffer laten groeien

Het wát is niet zo moeilijk: meer geld binnenhalen, minder geld uitgeven, dus meer overhouden om je buffer te versterken. Het hóe is voor veel mensen lastiger. Gelukkig hebben we hier bij VanSpaarbankVeranderen.nl (en op HomeFinance.nl) regelmatig fijne tips voor je, zowel over meer geld verdienen als over geld besparen.

Zomaar even een greep uit de artikelen van uit dit jaar hierover:

Ook in 2021 zal ik natuurlijk regelmatig aandacht blijven besteden aan deze onderwerpen!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 18 december 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.