17 juli 2020

Gezien de werkloosheidscijfers die afgelopen week gepubliceerd werden wil ik het weer eens hebben over besparen. Het ziet ernaar uit dat heel veel mensen de komende tijd bespaartips kunnen gebruiken.

Als economie en inkomen niet snel herstellen...

Natuurlijk hoop ik enorm dat de economie snel herstelt van de coronadreun en dat al die werklozen snel weer aan een baan komen, maar zo niet... dan is geld besparen voor velen een belangrijke stap zou ik denken.

Wat komt er binnen, wat gaat eruit?

Het gaat altijd om de balans: de verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Liggen je inkomsten structureel ruim boven je uitgaven? Dan is een inkomensdaling niet zo'n probleem, het betekent alleen dat je minder geld overhoudt om te sparen. Je hebt dan vast een aardig gevulde spaarrekening, dus dat is niet zo erg.

Balans tussen inkomsten en uitgaven

Zijn ze ongeveer gelijk, dan heb je bij een daling van je inkomen direct een probleem. Je moet gaan interen op je spaargeld - en als je dat niet of nauwelijks hebt zelfs per direct naar oplossingen zoeken. 

Oplossingen bij daling van je inkomen

Die oplossingen kun je aan twee kanten vinden: bij de inkomsten of bij de uitgaven.

Raak je werkloos, dan dalen je inkomsten - je gaat van een salaris naar een ruim lagere WW-uitkering. Je gaat op zoek naar een andere baan, natuurlijk. Daarnaast kun je ook kijken naar bijverdiensten, voor zolang je werkloos bent of misschien ook wel voor daarna.

Zie je geen kans je inkomen op te schroeven, dan moet je het zoeken in je uitgaven.  Minder uitgeven - dan hebben we het over geld besparen.

Geld besparen? Bespaartips!

Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl hebben we al een aantal handige bespaartips voor je op een rij gezet:

Mijn voornemen is om deze bespaartips de komende tijd sterk uit te breiden. Zo hopen we iedereen die geld moet gaan besparen te helpen. Help je mee? Dat kan op twee manieren:

Besparen moet je gewoon gaan doen

Buiten de specifieke bespaartips is er één heel belangrijke algemene: besparen moet je gewoon gaan doen. Het klinkt misschien makkelijk, maar dat is het vaak ook. Er zijn meestal zo ontzettend veel meer uitgaven waar je op kunt besparen dan je in eerste instantie denkt...

Bespaarboeken en online programma's

Je kunt je suf lezen aan bespaartips: in boeken, tijdschriften en op websites. Daarmee bespaar je vooralsnog niets. Sterker nog, als je niet oppast heb je voordat je het weet juist geld uitgegeven aan het één of andere bespaarboek of een online programma dat je gaat helpen met geld besparen.

Geldzorgen

Geld uitgeven om te besparen... Ik zeg niet dat dit altijd een verkeerde stap is, maar heb je het écht nodig? Of kom je er met je eigen logisch denken ook wel uit?

Heb-je-dit-echt-nodig?

Dit is tegelijk één van de belangrijkste vragen als je geld wilt besparen. Bij elke uitgave jezelf deze vraag stellen zorgt er automatisch voor dat je minder uitgeeft. Drie kernwoorden in die vraag: 'nodig', 'echt' en 'dit'.

Nodig?

Je begint bij 'nodig'. Wat is nodig? Het staat voor noodzakelijk.. dus de vraag is in feite: kun je ook zonder? Het is allemaal zo subjectief als wat. Waar de één zegt niet zonder auto te kunnen, lukt dat de ander prima. 

Echt?

Als je dan voor jezelf hebt besloten dat je het nodig hebt moet je daar bij het woordje 'echt' nog een keer over nadenken. Het is eigenlijk dezelfde vraag. Heb je het nodig? Heb je het écht nodig? 

Dit?

De oplettende lezer ziet dat ik het tot nu toe heb over 'het', maar in de kernvraag over 'dit'. Dat is stap drie. Je hebt besloten dat je iets nodig hebt. Ja écht. Maar moet het ook dít zijn? Deze variant van het product dat je écht nodig hebt? Moet het een dure A-merk pindakaas zijn of kan het ook een goedkope no-name. zijn? 

Daar heb ik helemaal geen zin in!

Misschien denk je nu: ik heb toch helemaal geen zin om op die manier met m'n uitgaven bezig te zijn! Bij alles mezelf zo kritisch te bevragen...

Dat kan ik me helemaal voorstellen. Of het nodig is om het bij alles te doen, dat ligt natuurlijk aan de mate waarin je moet besparen. Bovendien - als je het planmatig aanpakt hoef je er echt niet doorlopend over na te denken. Maar daarover meer in een volgende bespaarblog.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 17 juli 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.