22 november 2019

Zorgverzekeringen en sparen hebben op het eerste gezicht misschien niet veel met elkaar te maken. Toch wel: duik in je zorgpremie voor 2020 en je kunt meer sparen, geldproblemen voorkomen of zelfs 2% spaarrente krijgen. Behoorlijk interessant als je een beetje serieus met je geld omgaat dus!

Seizoen van de zorgverzekeringen

Het seizoen van de zorgverzekeringen is weer geopend: vorige week dinsdag was de premie-deadline, dus sinds woensdag kun je de zorgpremies voor 2020 met elkaar vergelijken. Daar heb je nog ruim de tijd voor, uiterlijk 31 december moet je jouw huidige zorgverzekering opzeggen om te kunnen overstappen. De meeste mensen wachten ook echt nog wel even, vooral omdat je voor een echt goede vergelijking ook info nodig hebt over de zorginstellingen waarmee de verzekeraars contracten hebben. Die overzichten zijn nog verre van compleet op dit moment.

Maar goed, het is wel alweer 22 november - over een maand staat Kerst voor de deur en voordat je het weet zit je óf tussen Kerst en Oud & Nieuw met je hoofd in de zorgpremies, óf je laat het toch maar weer zitten en blijft zitten waar je zit. Dat laatste kan je best flink geld kosten dus zonde om daar niet even op tijd energie in te steken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Maar wát heeft dat nou te maken met sparen? Er zijn meer verbanden te leggen tussen zorgverzekeringen en sparen dan je op het eerste gezicht zou denken:

  1. besparen op je zorgpremie = meer ruimte om te sparen
  2. problemen met eigen risico voorkomen door te sparen
  3. meer rendement op je spaargeld door je jaarpremie vooruit te betalen

1. Besparen op je zorgpremie = meer sparen

Mocht je nou één van de vele mensen zijn die zegt dat er in het maandbudget geen of weinig ruimte is om te sparen... bedenk dan dat iedere uitgave die je niet doet, en alles waar je minder geld aan uitgeeft, die ruimte vergroot. Ik roep het zo vaak: ga besparen om (meer) te kunnen sparen. Dat geldt zéker voor de premie van jouw zorgverzekering. Daar gaat elke maand behoorlijk wat geld naartoe, dus als je die premie weet te verlagen geeft je dat meer spaarruimte. De meeste mensen kunnen fors besparen op hun zorgpremie door eindelijk eens serieus naar die verzekering te kijken. Laatst schreef ik nog een handige blog op HomeFinance.nl met 5 TopTips voor je zorgverzekering: hoe pak je de zoektocht naar een goedkopere ziektekostenpolis aan zonder jezelf in de vingers te snijden met een te magere dekking?

Lagere premie door hoger eigen risico

Als je op zich voldoende spaargeld hebt kun je bijvoorbeeld eenvoudig besparen op je zorgpremie door te kiezen voor een hoger eigen risico. Daarvoor krijg je een leuke premiekorting! Ben je gezond, staan er geen ingrepen op de planning en heb je dus het geld om dat eigen risico te betalen als dat onverhoopt toch aangesproken wordt... dan is dat een heel gemakkelijke manier om minder te betalen voor je zorgverzekering.

2. Sparen voor je eigen risico

Heb je nauwelijks spaargeld, dan lijkt het me niet slim om voor een hoger eigen risico te kiezen. Komen er noodzakelijke en hoge zorgkosten langs komend jaar, dan wil je niet dat je € 885 zelf moet betalen als je dat niet hebt. Het verplichte eigen risico van € 385 kan dan al problemen geven om op te hoesten. Daar kun je echter niet onderuit, dus is het verstandig om daar een speciaal voor sparen. Bij veel spaarbanken kun je losse spaarpotjes aanleggen voor verschillende doelen - dit is zo'n doel waarvoor je het geld echt apart wil houden.

Elke maand een beetje in een zorgspaarpot

Beter nu sparen en straks geen stress dan de ellende die je voelt als je opeens € 385 (per volwassene) moet aftikken met nul euro op je rekening. In dat spaarpotje stort je elke maand € 385 / 12 = € 32,10 en aan het eind van het jaar staat er € 385,20 klaar voor als je het eigen risico helemaal hebt verbruikt. Heb je dat niet - dan houd je geld over in je zorgspaarpotje. Laat dat lekker staan, dan kan je maandelijkse spaarbedrag het jaar daarna lager zijn.

Sparen bij je zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden je de mogelijkheid om bij hen te sparen voor je eigen risico. Geen verkeerd initiatief - zo weet je zeker dat je het gereserveerde geld niet per ongeluk toch ergens anders aan uitgeeft. Het geld blijft van jou, dus het is niet weg als je die kosten helemaal niet gemaakt hebt.

3. Meer rendement op je spaargeld via je zorgverzekering

Misschien zit jij juist lekker ruim in je spaargeld en is sparen voor je eigen risico in de verste verte niet nodig. Dan kun je via je zorgverzekering slim om meer rendement maken op een deel van dat spaargeld! De rente bij de spaarbanken is om te huilen natuurlijk, bij ABN Amro en binnenkort ook Rabobank inmiddels zelfs nog maar 0,01%. Bij NIBC krijg je dan wel 20x zoveel, maar dat is dan nog steeds maar 0,2%.

Check de actuele spaarrentes

2% rente? Meteen doen!

Wat nou als je in plaats van 0,01% of 0,2% maar liefst 2% rendement kan krijgen op je spaargeld? Dan is dat toch hartstikke mooi meegenomen? Die 2% krijg je bij heel wat zorgverzekeraars als je de zorgpremie voor het hele jaar in één keer betaalt. Als je toch genoeg spaargeld hebt is dat dus gewoon slim om te doen. Vergeet alleen niet om je spaargeld daarna per maand weer aan te vullen - tenminste, als je het belangrijk vindt dat je wel in je maandbudget ziet dat je zorgpremie betaalt.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 22 november 2019

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.