13 november 2020

De zorgpremies voor 2021 zijn bekend en over het algemeen gaan ze behoorlijk omhoog. Als we de uitschieters naar boven en beneden wegdenken komt het neer op een premiestijging van zo'n € 3 tot € 9 per maand. Toch zijn er ook een paar premies gedaald - en dan met name bij de keuze voor het maximale eigen risico. Is het een goed idee om daarvoor te kiezen?

Check de zorgpremies voor 2021

Geld besparen met hoger eigen risico

Het is natuurlijk logisch: als je een hoger eigen risico neemt gaat je premie omlaag. Van de zorgkosten die je maakt komt immers het eerste bedrag voor jouw eigen rekening. Is dat bedrag hoger, dan hoeft de verzekeraar minder uit te keren. Daarvoor belonen ze jou met een lagere zorgpremie.

In deze tabel zie je de gemiddelde premies en de gemiddelde premiebesparing bij het nemen van een hoger eigen risico in 2021:

Door een hoger bedrag aan eigen risico te nemen kun je dus behoorlijk besparen op de premie van je zorgverzekering. Maar let op! Je neemt óók het risico dat je uiteindelijk ruim méér kwijt bent aan je zorg. Het ligt er maar net aan wat je volgend jaar gaat 'gebruiken' aan zorg die onder het eigen risico van de basisverzekering valt.

Premiebesparing

Ik reken het even voor. Stel, je kiest voor de zorgpolis Bewuzt Basis. De premie bij het standaard eigen risico is in 2021 € 110,90 - bij het maximale eigen risico nog maar € 90,90. Je bespaart dus € 20 per maand op je zorgpremie, dat is € 240 per jaar. 

Kans op verlies

Je eigen risico is dan € 885 in plaats van € 385 - je loopt € 500 extra risico. De premiebesparing van € 240 kun je optellen bij de zorgkosten die je kunt maken voordat je nadeel hebt van het hogere eigen risico. Zolang je dus niet meer dan € 385 + € 240 = € 625 aan zorg gebruikt pakt deze keuze positief uit. Het maximale verlies dat je kunt lijden is daarmee € 260. 

Zorgverzekering en spaargeld

Wat is wijsheid?

Wat is hierbij nu wijsheid? Kiezen voor de besparing met de kans op verlies - of juist niet? Dat ligt vooral aan jouw verwachting rondom de zorgkosten die je gaat maken volgend jaar.

  • Heb je wel wat medische dingen waardoor je bij een specialist in het ziekenhuis moet aankloppen? Dan is je eigen risico snel verbruikt en kun je dat beter zo laag mogelijk stellen.
  • Ben je kerngezond en heb je nooit wat? Dan zou de keuze voor het hogere eigen risico goed kunnen uitpakken. Maar ja, je weet dat natuurlijk niet van tevoren. Het is dus óók belangrijk dat je wel het geld hebt om het eventueel verlies te dragen.

Zorgen over zorgkosten

Over het geld hebben gesproken... sowieso is het belangrijk dat je geen zorgen hebt over je zorgkosten.

Zorg mijden door geldzorgen

Anders krijg je de situatie dat je misschien niet naar de dokter gaat omdat je bang bent voor de kosten die je dan moet gaan betalen vanuit je eigen risico. Sowieso valt een bezoek aan de huisarts niet onder je eigen risico - daar kun je dus altijd aankloppen zonder dat je daarvoor een rekening krijgt.

Problemen door afrekening eigen risico

Je eigen risico kan zorgen opleveren als je al moeite hebt om gewoon rond te komen elke maand. Heb je geen spaargeld - dan kan de afrekening van je eigen risico je in de problemen brengen.

Geldzorgen door je zorgkosten

Sparen voor je eigen risico

Daarom is het belangrijk om sowieso te sparen voor die afrekening. Het bedrag dat je aan eigen risico hebt (minimaal € 385, maximaal € 885) wil je aan het eind van het jaar gewoon beschikbaar hebben. Dan hoef je daar geen zorgen over te hebben! Dus hoe lastig ook, zet elke maand 1/12 van het eigen risico apart op een spaarrekening. Zie het maar als een onderdeel van je zorgpremie.

Besparen op je zorgpremie

Buiten dat eigen risico kun je natuurlijk ook eens goed gaan kijken wat de  premie van jouw zorgverzekering eigenlijk wordt volgend jaar. En of dat niet goedkoper kan door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je hebt tot 31 december om zorgverzekeringen te vergelijken en je huidige polis op te zeggen. Ik zeg doen!

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 13 november 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.