6 november 2020

De wereld staat op z'n kop. Op dit moment wordt het nieuws beheerst door de verkiezingen in de Verenigde Staten en door corona. Beide kunnen gevolgen hebben voor jouw portemonnee en daarmee voor het saldo van jouw spaarrekening.

Biden of Trump - wat is beter voor ons?

Nu ben ik meer van de persoonlijke financiën dan van politieke zaken, maar ik heb wel het idee dat Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten beter zal zijn voor onze Nederlandse economie dan nog vier jaar Trump aan het roer.

Veel meer ga ik daar niet over zeggen - zoals gezegd heb ik het liever over concrete onderwerpen rondom je eigen geldzaken dan over de politiek aan de andere kant van de wereld. We kunnen er hier toch ook niets aan doen, dus gaan we het allemaal wel meemaken.

Corona woekert voort

Dan dat nare coronavirus en de verstrekkende gevolgen van alle maatregelen die getroffen worden om te voorkomen dat de zorg het niet meer aankan. Ik heb er al een tijdje niets meer over geschreven hier op VanSpaarbankVeranderen, maar ondertussen wordt het er allemaal nog steeds niet beter op. 

Artikelen ik tot nu toe over corona heb geschreven op deze site:

Daarna heb ik het onderwerp even gelaten - het gaat hier immers over sparen, niet over virussen. Maar ja, inmiddels is het november en zijn we zo ongeveer terug bij af. De horeca is al een tijdje gesloten, musea, theaters, dierentuinen en pretparken ook helemaal dicht voor twee weken... het wordt er allemaal niet leuker op.

Economische gevolgen zijn een drama

Natuurlijk is dat allemaal tijdelijk en het is geen drama om een tijdje zoveel mogelijk thuis te blijven. De economische gevolgen zijn wél een drama. De kans dat de coronacrisis ook jouw portemonnee - en daarmee jouw spaarrekening - raakt wordt steeds groter. 

Coronavirus

Misschien merk je er zelf niets van. Als je niet in een getroffen branche werkt of daarin zelfstandig ondernemer bent, dan valt het ook allemaal wel mee. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat het heel anders ligt voor alle (werknemers van) bedrijven die nu gedwongen gesloten zijn óf gewoon nauwelijks klanten binnen krijgen. Dat gaat niet alleen om horeca, reizen, evenementen en recreatie... de effecten voeren veel verder - maar dat hoef ik vast niet uit te leggen.

Wat kun je doen?

Tja, wat kun je doen? Als je eigenhandig een vaccin tegen corona kon ontwikkelen had je dat vast al gedaan... Het antwoord hangt af van de vraag: heb jij in je inkomen last (of ga je dat waarschijnlijk krijgen) van de coronacrisis - of gelukkig helemaal niet?

... als je krap zit of tekort komt

In het eerste geval zeg ik: zoveel mogelijk besparen op je uitgaven en nieuwe manieren bedenken om (extra) geld te verdienen. Het 'simpele' zorgen dat je inkomsten en uitgaven zoveel mogelijk in balans blijven of komen, zodat jouw spaarsaldo er zo min mogelijk onder hoeft te lijden.

Over besparen heb ik gisteren nog een blog geschreven op HomeFinance: een overzicht van 12 artikelen met bespaartips én een idee waar je ieder jaar mee aan de slag kunt.

... als jouw inkomen niet geraakt is

In het tweede geval hoop ik dat je meedenkt over manieren om de wél getroffenen te ondersteunen. Hoe dan?

  • Door de lokale horeca lekker eten bij je te laten bezorgen in plaats van de grote thuisbezorgers.
  • Door vouchers te kopen voor theatervoorstellingen.
  • Door spullen te bestellen bij de webshop van lokale winkels in plaats van de internetgiganten.
  • Door niet te mopperen over de vouchers van reisorganisaties. 
  • ... en ga zo maar door

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 november 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.