28 februari 2020

Je kunt er niet omheen want de hele wereld is er druk mee: het coronavirus. Het gaat daarbij niet alleen om de besmettingen, quarantaines en zieke mensen - het heeft op allerlei andere vlakken wereldwijde effecten. Oók op jouw persoonlijke geldzaken, en dat staat helemaal los van het virus op zich.

Direct effect van corona op je spaargeld?

Het enige directe effect van het virus - als je besmet zou worden en dan ook nog ziek (want lang niet iedereen wordt er ziek van) - zit eventueel in het verbruiken van het eigen risico van je zorgverzekering. En nou ja, als je kapitalen gaat uitgeven aan preventie, dan kost je dat natuurlijk spaargeld. Ik zag vanmorgen een bijzonder plaatje van een schild om besmetting met corona te voorkomen... gekkenhuis, maar goed.

Coronaschild Sun Dayong

Afbeelding: © Sun Dayong

De impact van het virus is enorm. Honderden werknemers krijgen een 'corona-uitkering' door werktijdverkorting, de beurzen storten elke dag verder in en Coolblue vult de magazijnen door de prijzen omhoog te gooien.

Geannuleerde reisplannen

Welk effect kan het verder hebben op jouw persoonlijke geldzaken? Raakt het ook je spaargeld? Indirect zoals ik hierboven al beschreef en eventueel als je reisplannen hebt. Een geboekte reis wil je misschien niet meer maken vanwege het risico op besmetting of een quarantaine. Reisorganisaties hoeven dan geen geld terug te geven en het is nog maar de vraag of jouw annuleringsverzekering deze beslissing dekt. Maar goed, je had al betaald dus het kost je eigenlijk geen geld - het kost je dan je reis.

Gevolgen coronavirus voor de rente

Maar ondertussen heeft corona al flinke gevolgen voor de kapitaalmarktrente. Die leek eindelijk op te krabbelen de laatste maanden maar stort de afgelopen weken weer helemaal in. Negatief is de kapitaalmarkrente natuurlijk al een hele tijd - sinds juni vorig jaar. Sinds september was de tendens weer stap voor stap richting het nulpunt, maar ergens in januari dook deze rente weer naar beneden. Ook gisteren blijkt deze weer flink gedaald: van -0,386 naar -0,446. 

Kapitaalmarktrente juli 2019 - 27 feb 2020

Dit is eenvoudig te verklaren. Beleggers vinden zo'n virus ontzettend spannend, want bedrijven hebben er last van. Dat blijkt wel uit alle berichtgeving. Dus zijn er genoeg beleggers die zeggen: laat maar even met die aandelen, ik ga naar obligaties. Meer vraag naar obligaties betekent dat de rente daalt, zo werkt de markt nu eenmaal.

Effect op de spaarrrente

Heeft deze daling van de kapitaalmarktrente directe gevolgen voor jouw spaarrente? Niet als de rente op direct opvraagbaar spaargeld bedoelt. Die is meer gelinkt met de geldmarktrente (Euribor) dan met de kapitaalmarktrente (lange termijn). Bovendien kan de rente op je spaarrekening bij veel banken niet meer echt lager, tenminste niet bij de grootbanken die hebben beloofd niet de stap naar een negatieve rente voor de 'gewone spaarder' te zetten. 

Vergelijk rente voor sparen zonder voorwaarden

Effect op de depositorente

Depositorentes gaan wel over de langere termijn en kunnen dus wél last hebben van de daling van de kapitaalmarktrente. Als we kijken naar de laatste rentewijzigingen bij deposito's zien we heel wat dalingen, vooral bij de langere looptijden. Ik noem maar even SNS en RegioBank, waar de rente op het 10-jaarsdeposito met 0,45% omlaag is gegaan. Van 0,8% naar 0,35%... dat is meer dan de helft eraf! Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat dit door het coronavirus komt maar het zou me niet verbazen als dit via de stappen: virus => paniek op de beurzen => dalende kapitaalmarkrente => dalende depositorentes wel zo is.

Vergelijk depositorentes

Effect op de hypotheekrente

Nu weet ik niet of je überhaupt van plan was je geld voor 10 jaar of langer vast te zetten in de huidige markt... ik kan het me bijna niet voorstellen. Ondertussen hebben we ook onze pensioenen en het effect van de rente daar. Dat is wat verder van je bed, daar heb je in elk geval geen invloed op, maar toch. Dan toch maar een huis kopen? De hypotheekrente zou door corona immers wel nog verder kunnen dalen... die loopt doorgaans redelijk in de pas met de kapitaalmarktrente. We zien bij hypotheken inderdaad de laatste weken alleen maar dalingen!

Kapitaalmarkrente en hypotheekrente historie tot februari 2020

Bron: ActueleRentestanden.nl

Op de hoogte blijven van renteontwikkelingen en spaarnieuws?
Meld je aan voor onze Updates via de HomeFinance MailService!

Gratis op de hoogte

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 28 februari 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.