8 mei 2020

De corona maatregelen worden op heel wat punten stap voor stap versoepeld na een flinke periode waarin we bijna niets konden of mochten. Thuiswerken en thuisblijven was het uitgangspunt waar het grootste deel van Nederland zich goed aan heeft gehouden. Wat was het effect van die periode op jouw portemonnee? 

Flink geld overgehouden

Wij hebben thuis flink geld overgehouden in de afgelopen maand. Er stond aan het eind van april een saldo op onze gezamenlijke betaalrekening dat ik niet gewend ben. Helemaal achterhalen hoe dat komt kan ik eerlijk gezegd niet... wij zijn normaal al niet zo van de uitstapjes, shoppen en veel uitgeven.

Af en toe uit eten ja, maar dat hebben we wel gecompenseerd door elke week eten te laten bezorgen door een lokaal restaurant (#supportyourlocals). Dus waarom we nu aanzienlijk geld over hebben? 

Geld over door thuisblijven vanwege corona

Uitgaven niet bijgehouden...

Dan weet je meteen dat ik onze uitgaven ook niet heel zorgvuldig bijhoud - anders had ik natuurlijk prima kunnen zien waar het verschil in zat. Ik gebruik geen online huishoudboekje of iets dergelijks en ook geen uitgavenplanning of budgetten. Ik roep graag dat het heel verstandig is om dat wel te doen en vind dat ook oprecht, maar dan wel als het nodig is. En tot nu toe bevinden wij ons in de luxe situatie dat het niet nodig is.

Recessie zal gevolgen hebben

Ik heb goede hoop dat dit bij ons niet zal veranderen door de economische effecten van de coronacrisis. Manlief en ik halen ons inkomen vooral uit werkzaamheden in branches die - dat hoop ik tenminste - niet getroffen zullen worden door faillissementen door de onvermijdelijke recessie. Bij mij is dat met mijn Go-Kids werk deels wel het geval, maar dat is goed op te vangen.

Hoe groot is de kans op problemen bij jou?

Hoe is dat bij jou? Hoe groot is de kans dat jouw inkomen terugvalt omdat je werkgever of jouw eigen bedrijf het niet redt? Dat is niet leuk om over na te denken, maar wel belangrijk. Als je problemen voorziet kun je daar maar beter zo snel mogelijk iets mee doen. Stel jezelf dan een aantal vragen:

  • Hoeveel spaargeld heb ik als buffer?
  • Hoe lang kan ik daarmee m'n inkomen aanvullen?

Bereken: hoe lang kun je teren op je spaargeld?

Antwoorden geven rust

Eigenlijk is het voor iedereen goed om het antwoord op deze vragen in beeld te hebben. Oók als je geen directe problemen door de coronacrisis verwacht. Antwoord op deze vragen geeft een heel fijn rustig gevoel, zelfs als het niet nodig is om er iets mee te doen. Of nou ja, als het beeld positief is tenminste. 

Geen positieve antwoorden? Aan de slag!

Is het beeld niet zo positief, in de zin van: ik heb nauwelijks buffer, ik kan m'n inkomen dus niet aanvullen en mijn kansen op een nieuwe baan zijn minimaal... dan geven de antwoorden geen rust maar stress. Moet je dan maar je kop in het zand steken als een struisvogel? Nee, natuurlijk niet!

Kop in het zand als een struisvogel

Geldstress voorkomen

Juist dan nog steeds goed om in beeld te hebben hoe je ervoor staat. Dan kun je immers aan de slag met de mogelijkheden om extra geld te verdienen en geld te besparen. Juist als het (nog) niet nodig is - dan is er nog geen acuut probleem dus kun je er wel in rust over nadenken. Om mogelijke geldstress later te voorkomen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 mei 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.