6 maart 2020

Soms denk je dat het wel klaar is met de renteverlagingen. Dat de spaarrentes gewoon niet lager zullen worden. En dan komt er weer een rentewijziging binnen die laat zien dat het nóg lager kan.

Forse verlaging depositorente ASN Bank

Neem nou gisteren. ASN Bank meldde een verlaging van de depositorentes. En ook niet met een beetje...

Wijziging depositorentes ASN Bank 5 maart 2020

Dat is echt een enorme sprong, bij bij 7 jaar vast van 0,6% naar 0,1%. Heftig toch?

Bank wil jouw spaargeld niet

Eigenlijk zegt zo'n bank hiermee in mijn ogen: ik wil jouw spaargeld niet. Ze zouden net zo goed kunnen zeggen dat ze stoppen met het openen van nieuwe deposito's, want wie gaat er nou z'n geld voor 10 jaar vastzetten tegen 0,35%? Ik kan me het niet voorstellen... tenzij je de visie hebt dat de rente alleen nog maar verder omlaag gaat, over een tijdje toch naar negatief gaat en dat lang zal blijven. Dan ben je met 0,35% natuurlijk weer spekkoper. 

Spaargeld lang vastzetten in deze tijd?

Het is allemaal zo onzeker wat er met de rente gaat gebeuren. Juist daarom zou ik er niet zo snel voor kiezen om m'n spaarrente lang vast te zetten. Dat heeft dan mede te maken met angst om voordeel mis te lopen - want dat doe je als de rente in die tijd behoorlijk omhoog gaat... dan staat jouw geld tegen een flutrente vast terwijl je er nu meer voor kunt krijgen.

Actuele depositorentes

Hypotheekrente wel lang vast

Het grappige is dat ik - en velen met mij - dat qua hypotheekrente niet heb. Die staat wél lang vast. Daar geeft dat juist het gevoel van zekerheid. Ondertussen loop je daar ook voordeel mis: als de hypotheekrente daalt was het slimmer geweest om de rente korter vast te zetten. 

Flexibiliteit boven spaarrente

Eigenlijk wil ik sowieso m'n geld niet lang vastzetten, ongeacht de rente. Het idee dat je spaargeld hebt waar je 10 jaar lang niet aan kunt komen... dat spreekt mij niet zo aan. We hebben al zoveel geld vastzitten in onze huizen en pensioenen tenslotte. Flexibiliteit met m'n spaargeld vind ik daarom nogal belangrijk. Een jaartje vastzetten vind ik dan nog tot daar aan toe, maar veel langer ook niet. 

Flexibiliteit met spaargeld

Zekerheid boven hypotheekrente

Dat is met een hypotheek natuurlijk anders. Daar zit je sowieso lang aan vast, omdat het oversluiten van je hypotheek nu eenmaal geld kost en je daar dus in de basis al niet zo flexibel bent. Bovendien zorgt je hypotheek voor kosten en wil je die graag onder controle hebben. Zekerheid dat je niet opeens in de geldproblemen komt omdat de rente is gestegen. 

Vergelijk hypotheekrentes

Rente verder omlaag door corona

Vorige week schreef ik al over het effect van het coronavirus op de rentestand. Je zag dat al duidelijk terug in de beweging van de kapitaalmarktrente. Inmiddels heeft de Amerikaanse centrale bank besloten om de rente behoorlijk te verlagen: een half procent eraf. Tussentijds, dus niet tijdens een reguliere vergadering. Dat zegt wel wat - de stap is gezet om de Amerikaanse economie te stimuleren. Die heeft - zoals alle economieën wereldwijd - flink te lijden onder de coronacrisis. Dus wordt de rente verlaagd in de hoop dat er dan minder geld opgepot wordt en meer uitgegeven. 

Renteverlaging in Europa

Dikke kans dat er ook in Europa nog stappen gezet worden. Niet dat ze de rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) nog verder kunnen verlagen - die staat al jaren op nul. Wel kunnen ze de banken een nog hogere rente in rekening gaan brengen als ze geld daar stallen. En dat zal ongetwijfeld weer gevolgen hebben voor onze spaarrentes.

Spaarrentes goed in de gaten houden? 
Meld je aan voor onze gratis Update Sparen - elke maand in je mailbox!

Nu aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 maart 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.