3 juli 2020

Sparen en hypotheken... het lijken twee uitersten die niet veel met elkaar te maken hebben. Een hypotheek is immers een lening. En sparen is het tegenovergestelde van lenen. Toch hebben ze op allerlei manieren wél met elkaar te maken. Ik zet 7 verbanden tussen sparen en hypotheken voor je op een rij. Weet jij er misschien nog meer?

1. Eigen geld nodig voor kopen woning

Een hypotheek neem je omdat je een eigen huis koopt of hebt. Voor het kopen van een eigen woning moet je tegenwoordig eigen geld hebben. De tijd waarin we de koopsom plus alle bijkomende kosten als hypotheek konden krijgen is al even voorbij. De bijkomende kosten moet je zelf dragen... daarvoor moet je sparen.

Spaargeld nodig voor eigen woning

2. Sparen en lenen tegelijk in oude hypotheekvormen

Tot een paar jaar geleden was het heel gebruikelijk om niet elke maand af te lossen op je hypotheek, maar om vermogen op te bouwen om in de toekomst in één keer af te lossen. Bijvoorbeeld in een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek... sparen en lenen tegelijk.

3. Eigen woning als spaarpot

Inmiddels is het voor nieuwe hypotheken verplicht om concreet af te lossen met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dan stop je dus elke maand een bedrag 'in de stenen' van je huis. Dat kún je ook zien als sparen: tegen de tijd dat je de woning verkoopt houd je er als het meezit een leuke som geld aan over.

Spaarpotten

4. Sparen voor het onderhoud van je huis

Als je een eigen huis met een hypotheek hebt is het belangrijk om naast je hypotheeklasten ook geld apart te leggen voor het onderhoud van de woning. Na verloop van tijd moet er vaak wel iets aan een huis gebeuren. Een CV vervangen. De buitenboel schilderen. Nieuwe kozijnen. Voegwerk herstellen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor al die dingen is geld nodig, dat moet je dan wel hebben. Daar moet je dus voor sparen.

5. Lagere hypotheeklasten = meer ruimte om te sparen

De maandelijkse lasten van je hypotheek hebben een directe invloed op jouw financiële ruimte om te sparen. Het verlágen van die lasten geeft je daarmee de mogelijkheid om (meer) geld op je spaarrekening te storten. Bij de huidige extreem lage hypotheekrente kan het interessant zijn om te kijken naar de mogelijkheden om die lasten te verlagen!

Maandlasten hypotheek berekenen

6. Spaargeld kan zorgen voor lagere hypotheeklasten

Andersom kan jouw spaargeld juist ook weer zorgen voor lagere hypotheeklasten. Door een bedrag van je spaarrekening te halen voor een extra aflossing op je hypotheek kan die hypotheek in een lagere 'renteklasse' terechtkomen. Als dat lukt ga je een lagere hypotheekrente betalen zonder dat je daarvoor je hypotheek hoeft over te sluiten.

Hypotheekrente omlaag door spaargeld

7. Hogere hypotheek voor goede spaarders?

Ook een nieuwsbericht van gisteren legt voor mij een link tussen sparen en hypotheken. Behoorlijk indirect, toegegeven, maar toch. Het gaat om de oproep van het CDA om starters die al tijden een hoge huur betalen meer ruimte te geven voor een hypotheek dan volgens de standaardnormen.

Maximale hypotheek berekenen

Er zit wel wat in op zich: als je al jarenlang € 1.000 per maand aan huur kunt opbrengen, dan voelt het onredelijk dat je geen hypotheek mag afsluiten met een maandlast van bijvoorbeeld € 700 netto. 

Misschien moet je nog wat verder gaan dan alleen zoiets zeggen over een hoge huur. Want wie een lage huur heeft maar wel standaard een fors bedrag per maand spaart, daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Die is ook in staat om elke maand een bepaald bedrag niet te consumeren, en zou dat bedrag dus ook kunnen dragen aan hypotheeklasten. Op die manier zou jarenlang goed sparen ook effect kunnen hebben op het hypotheekbedrag dat je kunt krijgen.

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 3 juli 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.