17 juli 2019

Goed sparen is niet voor iedereen makkelijk. Ik vind het altijd fascinerend hoe het de één met een mager inkomen prima lukt om geld opzij te zetten, terwijl de ander met een ruim inkomen alles over de balk smijt. Met als gevolg dat die één een nodige aankoop zonder problemen kan doen en die ander daar direct een probleem tegenkomt.

Sparen met de paplepel ingegoten

Hoe kun je beter leren sparen? Dat valt nog niet mee als je dat niet met de paplepel ingegoten hebt gekregen. Omdat het in je genen zit, omdat je ouders het goede voorbeeld gaven en/of je al van kinds af aan hebben opgevoed met een handig spaarbesef. Of geldbesef, want het draait denk ik bij die paplepel niet specifiek om sparen - het gaat over omgaan met geld in het algemeen. Dat krijg je toch vooral mee van thuis.

Partner met geldgenen (tip 1)

Heb je het van thuis meegekregen, dan is dat prettig en handig voor je financiële toekomst. Zo niet, dan kun je het geluk hebben dat je een partner tegenkomt die wel financieel slim is opgegroeid. Neemt die de geldzaken van jullie gezamenlijke toekomst voor zijn of haar rekening - probleem opgelost. Nou ja, totdat je weer alleen komt te staan door scheiding of overlijden. Dan moet je het toch weer zelf doen.

Partner met geldgenen

Wie dan leeft, wie dan zorgt?

Wie dan leeft, wie dan zorgt, zul je misschien denken. Als alles nu goed geregeld is heb je geen geldzorgen en hoef je er dus niet mee bezig te zijn. Daar heb ik niets tegenin te brengen. Toch roep ik graag dat het wél goed is om te weten hóe alles dan geregeld is. Wel zo prettig als de ander wegvalt en jij het opeens allemaal zelf moet oplossen.

Tips om beter te sparen

Maar ik dwaal af - het ging over goed sparen. Hoe kun je nu beter leren sparen als je die geldgenen niet hebt, het bij jou niet met de paplepel is ingegoten? Laat ik wat serieuze tips geven, want tip 1 was dat natuurlijk niet.

Spaardoel in beeld (tip 2)

Mijn eerste tip: zorg voor een helder spaardoel! Als je weet waar je voor spaart is het vaak veel gemakkelijker om dat vol te houden.

Wat nu als je geen aankoop hebt waar je naartoe wilt sparen? Als je simpelweg - en héél verstandig - een buffer bij elkaar wilt sparen voor onvoorziene omstandigheden? Het is wat lastiger om dat te visualiseren en dus ook lastiger om daar andere uitgaven voor te laten. Dan is het toch goed om het op één of andere manier in beeld te brengen. Letterlijk: een tekening of grafiek of wat dan ook werkt voor jou. Iets waarop je bijhoudt waar je naartoe wilt (welk bedrag je bij elkaar wilt sparen) en waar je bent (welk bedrag heb je nu?). Door elke keer een streepje te zetten of een vakje in te kleuren zie je jouw vorderingen, dat helpt.

Spaardoel in beeld

Tussentijdse mijlpalen (tip 3) en beloningen (tip 4)

Wat ook helpt: tussentijdse mijlpalen. Dus niet alleen kijken naar het einddoel - als dat nog heel ver weg ligt kan dat nogal demotiverend werken. Het idee dat je nog drie jaar moet sparen voordat je er bent.... dat duurt gewoon erg lang! Dus is het dan handig om de weg naar dat einddoel op te delen in kleinere stukjes om naartoe te werken: tussenstations. Bij het bereiken van zo'n tussenstation geef je jezelf dan een beloning, waardoor het echt fijn is om daar te komen.

Zelf ben ik wel gezegend met van die spaargenen. Ben eerder té spaarzaam dan dat ik teveel uitgeef. Voor mij is dat werken met die spaardoelen dan ook nooit nodig geweest. Het principe van doelen, tussendoelen en beloningen is echter universeel, je kunt het toepassen op alles dat je wilt bereiken. Bij afvallen bijvoorbeeld - qua gewicht heb ik namelijk minder gunstige genen meegekregen, dus ik weet wel hoe dat werkt met doelen.

Mijlpalen en beloningen

Hulpmiddelen en drempels bij sparen

Wat kan je nog meer helpen om beter te sparen? Spaardoel, tussendoelen, beloningen... allemaal mooie positieve manieren om sparen te stimuleren. Ondertussen kun je ook hulpmiddelen gebruiken om het voor jezelf minder makkelijk te maken om teveel uit te geven.

Automatisch sparen (tip 5)

Als je weet hoeveel je per maand wilt sparen (en wees daarin realistisch, want het is enorm demotiverend als het steeds niet lukt), stel dan op bij je bank in dat dit bedrag automatisch overgeboekt wordt naar je spaarrekening. Werp voor jezelf drempels op om te voorkomen dat je het er te gemakkelijk weer afhaalt omdat je een onnodige impulsaankoop wilt doen!

Spaarrekening bij andere bank dan betaalrekening (tip 6)

Hoe zorg je voor die drempels? Een spaarrekening bij een andere bank dan je betaalrekening is al een drempel. Dan zie je jouw spaarsaldo niet in dezelfde app als je betaalsaldo en zul je dus minder vaak denken: als ik dat geld nou eens gebruik voor… Ook het overmaken vergt net een extra handeling, ook al is het eigenlijk wel heel makkelijk tegenwoordig met de bankapps op je smartphone.

Geld overboeken met je smartphone

Toestemming vragen voor opnames (tip 7)

Wil je het heel serieus aanpakken, dan vraag je iemand anders om je te helpen. Natuurlijk iemand die je volledig vertrouwt – aan wie je dan toestemming gaat vragen bij opnames van je spaarrekening. Misschien voelt het als jezelf voor de gek houden en dat is het ook wel een beetje. Toch werkt het wel, het is gewoon een drempel als je aan een ander verantwoording moet afleggen over het opnemen van geld van je spaarrekening. Overigens kun je ook kiezen voor een spaarrekening met opnamebeperkingen - dan heb je de voorwaarden om wel of niet te mogen opnemen vooraf al vastgelegd.

Rentedrempels (tip 8)

In theorie zijn er ook rentedrempels (rentebeperkingen): van die spaarrekeningen waarbij je minder rente krijgt over het saldo dat niet een volledige periode (maand of kwartaal) op de rekening staat. Of positief geformuleerd: je krijgt een hogere rente over het saldo dat er wél die volledige periode op staat. Alleen is de rente op dit moment zó laag dat die drempel verwaarloosbaar is.

Heb jij zo nog hulpmiddelen of drempels in gedachten die anderen kunnen helpen om beter te sparen? We horen ze graag!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 17 juli 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.