Een spaarbank heeft het liefst dat het spaargeld voor lange tijd daar gestald wordt. Als het geld er voor een lange periode staat kan de bank er gemakkelijker zelf geld mee verdienen. Daarom zijn er spaarrekeningen waar de banken voorwaarden aan hangen. Met opnamebeperkingen willen de banken bevorderen dat u het geld op de rekening laat staan. Naast opnamebeperkingen kennen we ook rentebeperkingen. Die lichten we hier toe.

Voorwaarden voor hogere rente

Rekeningen met rentebeperkingen hebben verschillende rentepercentages. De hoogste rente – de rente waarmee natuurlijk geadverteerd wordt – is niet altijd van toepassing. Voldoet u niet aan alle voorwaarden, dan ontvangt u de lagere (veel minder aantrekkelijke) spaarrente. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld:

 • Minimum saldo
  Bij deze voorwaarde moet u - om de hoge rente te krijgen - een bepaald minimum saldo aanhouden op uw spaarrekening. Komt het saldo beneden de grens, dan krijgt u een lager rentepercentage over uw spaargeld.
 • Volle periode
  Voor de beloofde rente moet u het geld een volle periode laten staan. De hoogste rente wordt alleen vergoed over het saldo dat bijvoorbeeld een vol kwartaal op de rekening staat. Over geld dat u tijdens dit kwartaal stort of opneemt krijgt u de lagere rente.
 • Rentestaffels
  Het percentage spaarrente is afhankelijk van het saldo op de rekening. Er wordt dan vaak gewerkt met een soort trap: van € x tot € y geldt het laagste rentepercentage, van € y tot € z het volgende percentage, en voor hoger dan € het hoogste. Of juist lager... er zijn ook situaties waarin binnen zo'n staffel vanaf een bepaald saldo een lagere of geen rente vergoed wordt. Zelfs een negatieve rente behoort tot de mogelijkheden. Bij dergelijke rekeningen levert een lager saldo dus een hogere spaarrente op dan een heel hoog saldo.
 • Maximaal rentedragend tegoed
  Vanaf een bepaalde grens wordt er geen rente meer vergoed. Over uw saldo tot aan die grens krijgt u wel rente, over het meerdere niet. Bij sommige rekeningen is het maximale saldo anders dan het maximale rentedragende tegoed. Een goede reden om ervoor te zorgen dat uw saldo niet boven die grens uitkomt.

Dergelijke voorwaarden laten wij natuurlijk zien op onze website. Wanneer u een kijkje neemt bij de details van een spaarrekening kent u alle voorwaarden en kunt u beslissen op basis van volledige informatie!

Hogere spaarrente

Het voordeel van een rekening met rentebeperkingen is dat het mogelijk is om een hogere spaarrente te krijgen dan op andere rekeningen. Zolang u aan de voorwaarden voor de hoogste rente voldoet is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het is echter wel belangrijk dat u altijd goed in de gaten houdt wanneer u die hoogste rentevergoeding niet krijgt. Als u voorziet dat u voor een langere periode niet aan de voorwaarde voor de hoogste rente kunt voldoen, kunt u het geld beter overhevelen naar een andere spaarrekening.

Geeft de spaarrekening de hoogste rente?

Houd altijd goed in de gaten of u de hoogste rentevergoeding wel zult krijgen. Anders kunt u beter kiezen voor een andere spaarrekening.

Goed vergelijken

Het hoeft niet perse zo te zijn dat een rekening met rentebeperkingen de allerhoogste rente in de markt vergoedt. Wie weet, heeft een vrij opvraagbare spaarrekening zonder voorwaarden bij een andere bank dezelfde of zelfs een nog hogere rente. Om het maximale uit uw spaargeld te halen is het belangrijk om rekeningen goed met elkaar te vergelijken.

Renteontwikkelingen volgen

Bovendien is het verstandig om de renteontwikkelingen in de gaten te houden. Zo voorkomt u dat u na verloop van tijd een spaarrekening heeft die helemaal niet meer gunstig is. Met VanSpaarbankVeranderen.nl bent u altijd op de hoogte van de laatste spaarrentes.

Meer over spaarvoorwaarden

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.