8 mei 2019

Het is mei... de maand waarin het vakantiegeld gestort gaat worden. Altijd fijn, zo'n extra bedrag op je rekening aan het eind van de maand. Van oorsprong bedoeld voor het betalen van vakanties, maar wie gebruikt het daar nog voor? Toch wel heel  wat mensen, als ik naar de Nibud Vakantiegeld-enquete 2018 kijk:

Toch gebruikte vorig jaar ook 17% het vakantiegeld voor het aflossen van schulden en 12% voor een grote aankoop.

Sparen met vakantiegeld ondanks lage spaarrente

Sparen staat dus op nummer 2. Daar verandert de lage spaarrente niets aan denk ik: als we geen bestemming hebben voor het geld gaat het gewoon naar de spaarrekening. Heel verstandig lijkt me zo. Laten staan op je betaalrekening kan natuurlijk ook - maar dan gaat het zomaar op en weet je achteraf niet waaraan.

Alternatieven voor laagrentende spaarrekening

Zoals ik laatst al opschreef: ik raak er steeds meer van overtuigd dat sparen bij heel veel mensen helemaal niet om de rente draait. Daarom zal de huidige spaarrente er vast niet voor zorgen dat we ons geld opeens gaan uitgeven in plaats van sparen. We kunnen natuurlijk wel nadenken over alternatieven voor die laagrentende spaarrekening... als we tenminste toch wat rendement willen maken op ons geld.

Herinnering aan laagrentende obligaties

Grappig, ik schrijf op 'laagrentende spaarrekening' en ik spring meteen in gedachten terug naar een grijs verleden. Toen ik nog actief was als financieel adviseur en geleerd had dat laagrentende obligaties interessant waren. Waren ze ook - toen nog wel. Het was in de tijd dat we geen vermogensrendementsheffing hadden over een fictief rendement, maar vermogensbelasting over werkelijk rendement. Laagrentende obligaties kon je dan goedkoop kopen (de rente was immers laag) en er een leuke koerswinst op boeken. Later verkocht je die obligaties dan voor een hogere koers, of je liet ze uitlopen en de nominale waarde werd uitgekeerd. Die koerswinst was onbelast, dat was mooi! Bovendien nou niet bepaald met veel risico als het obligaties van een betrouwbare uitgever waren. Zo zie je maar: beleggen hoeft niet per se risicovol te zijn.

Hogere spaarrente voor het principe

Goed, ik dwaal af - het ging over vakantiegeld. Als je het dan toch op een spaarrekening zet, wees dan zo slim om wél even op de rente te letten. De 0,03% die je bij Rabobank, ING en ABN AMRO krijgt ... daar moet je gewoon geen genoegen mee nemen. In de vergelijking van spaarrentes vind je verschillende  banken die bijna 10x zoveel vergoeden, ook al is het nog steeds maar 0,25%. Doe het om het principe, want inderdaad... het bedrag aan renteverschil is bij kleinere bedragen nu eenmaal niet spannend.

Deposito voor 1 jaar met 22x zoveel rente

Wat kun je verder met dat vakantiegeld als je er geen plannen mee hebt? Beleggen dus, maar binnen de zekerheid van sparen kun je toch ook kijken naar deposito's. Check natuurlijk of het land van het depositogarantiestelsel je bevalt, maar zelfs in Nederland krijg je voor een deposito 1 jaar vast bij NIBC Direct 0,66% en bij LeasePlan Bank 0,65%. Als we dat nou eens afzetten tegen die 0,03%... dan hebben we het over 22x zoveel rente! Twee-en-twintig-keer zoveel, bizar toch?

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.