25 april 2019

Wat hebben de spaarrente en jouw levensdoelen met elkaar te maken? Dat ze allebei in deze blog behandeld worden, maar verder in directe zin vrij weinig. Immers: de spaarrente is op dit moment zó laag dat het je nauwelijks zal helpen bij het bereiken van je doelen. Toch komen ze hieronder allebei langs: het is al een tijdje geleden dat ik met jullie naar de spaarrente heb gekeken - dus dat wilde ik sowieso even doen. Daar word je alleen ook wel nogal moedeloos van, dus kijk ik liever naar andere redenen om te sparen dan die rente: doelen!

Ontwikkelingen in de spaarrente

Laat ik starten met een blik op de laatste renteontwikkelingen bij sparen...

Al die rode pijlen... dat is geen leuk gezicht, maar het is niet anders. Er zijn gewoon de afgelopen maand alleen maar renteverlagingen geweest op spaarrekeningen! Of nou ja, een maand... al veel langer natuurlijk. De spaarrente is nu eenmaal kommer en kwel, dat weten we allemaal wel. Bij de deposito's zie je her en der nog wel een groen pijltje - alleen of je daar wat mee kunt?

ING verhoging depositorente april 2019

ING verandert de depositorente nu eenmaal regelmatig met een paar honderdsten, en dan later weer omgekeerd. En dat ze de rente voor een 10-jaars deposito verhogen naar 0,5% is natuurlijk volledig oninteressant als je weet dat er heel wat banken zijn die voor diezelfde periode ruim het dubbele vergoeden. 

Kortom: over de spaarrente valt echt heel weinig te melden.

Wat zijn jouw doelen?

Daarom wil ik het eens met jullie hebben over doelen. We zijn hier op VanSpaarbankVeranderen.nl dus denk je ongetwijfeld direct aan spaardoelen, dat is logisch. Toch is het interessant om breder te kijken, naar jouw doelen in het algemeen. Los van sparen. Los van geld misschien zelfs... nou ja, nagenoeg alle doelen die je voor jezelf kunt stellen komen er uiteindelijk op neer dat je er geld voor nodig hebt natuurlijk. Ik ben me hier persoonlijk flink in aan het verdiepen de laatste tijd. Machtig mooi om over na te denken: wat wil ik nou eigenlijk bereiken? Waar wil ik naartoe? Als je dat helder in beeld hebt zul je ook veel makkelijker stappen zetten - simpelweg omdat je weet waar je heen wilt. Als je niet weet waar je wilt uitkomen is het ook lastig om een route uit te stippelen, de slimste weg te volgen en niet van het pad af te raken.

Doelen en dromen draaien meestal om geld

De meeste doelen komen uiteindelijk neer op geld. Wil je een wereldreis maken? Wil je jouw droomauto kopen? Wil je lekker vroeg stoppen met werken? Rentenieren op een tropisch eiland? Wil je jouw kinderen zorgeloos laten studeren? Wil je... zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn doelen en dromen waar flinke sommen geld voor nodig zijn. Het gaat jou niet om het geldbedrag - het gaat jou om het bereiken van jouw doel. Het geldbedrag is alleen wel een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van dat doel. Zo wordt jouw levensdoel opeens toch ook een spaardoel.

Wonen op een tropisch eiland als spaardoel

Sparen wordt makkelijker met een concreet doel

Heb je een concreet doel voor ogen, dan wordt sparen makkelijker. Je bepaalt hoeveel je nodig hebt op welk moment en kunt vervolgens uitrekenen hoeveel je daarvoor per maand opzij moet zetten. Dan kun je nagaan of dat realistisch is: lukt het wel om dat maandbedrag elke maand over te houden? Misschien moet je wel flink gaan besparen om dat voor elkaar te krijgen. Of juist zoeken naar manieren om meer geld te verdienen, dat kan ook. Als je per saldo maar genoeg overhoudt om dat benodigde bedrag elke maand te sparen. Niet omdat sparen nou zo leuk is: de handeling of het systeem op zich is weinig enerverend.

Veel inspirerender is om je spaarsaldo te zien groeien en op die manier steeds dichter bij je doel te komen. Het helpt dan ook om jouw doel heel goed in beeld te hebben en te houden. Niet alleen in je hoofd, ook tastbaar. Een foto die voor jou je doel vertegenwoordigt op een plek waar je die vaak ziet. Een spaarmeter waar je steeds een stukje kunt inkleuren en zo het saldo letterlijk ziet groeien. Het klinkt misschien kinderachtig maar het werkt wel!

Echt niet zinloos!

Mensen roepen bij de huidige spaarrente, in combinatie met de inflatie en de belastingen, weleens dat sparen zinloos is. En inderdaad, voor het rendement hoef je het niet te doen tegenwoordig. Per saldo gaat je kapitaal erop achteruit als je al die factoren combineert. Maar... níet als je elke maand een bedrag erbij stort. Dan groeit het evengoed behoorlijk. Bovendien: wat is je alternatief? Niets sparen of apart zetten, alles direct uitgeven omdat de rente zo laag is? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor beleggen of andere vormen van investeren, en als je goed kijkt naar risico's kan dat een prima beslissing zijn. Wil je dat niet - dan zeg ik: denk niet na over het niveau van de spaarrente, vergeet inflatie en belastingen, daar kun je toch niets aan veranderen. Werk onverstoorbaar toe naar het bereiken van je doel door lekker door te sparen.

Zorg dan trouwens wel dat je in elk geval de hoogst mogelijke spaarrente krijgt, want genoegen nemen met 0,03% bij de Rabobank, ING of ABN Amro terwijl je ook 0,25% kunt krijgen is natuurlijk gewoon geld weggooien. Geld weggooien is wat je in elk geval níet moet doen als je jouw doel wilt bereiken.

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 25 april 2019

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.