Sparen bij een bank in Frankrijk - hoe veilig is dat? Hoe zit het met de garantie voor spaargeld dat je bij een Franse bank neerzet? Hier vind je informatie over het Franse depositogarantiestelsel!

Meer over sparen in Frankrijk

Veilig sparen in Frankrijk

Als je spaargeld overboekt naar een bank in het buitenland wil je natuurlijk weten hoe veilig dat is. Gelukkig geldt voor alle EU-landen - dus ook voor Frankrijk - de verplichting dat ze spaargeld garanderen tot € 100.000 per persoon, per bank. 

Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR)

De Franse spaargarantie heet het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution - afgekort FDGR. De kenmerken van het FDGR:

  • garantie van spaargeld tot € 100.000 per klant, per bank
  • uitbetalingstermijn van 7 werkdagen

Vertrouwen in Frankrijk

De vraag of je vertrouwen kunt hebben in het depositogarantiestelsel van een land ligt vooral aan de economische stabiliteit van dat land. Immers: de regering van het land staat garant voor het spaargeld bij de banken. Als de banken failliet gaan moet de Franse overheid ervoor zorgen dat al het gegarandeerde geld ook uitbetaald wordt.

Vertrouwen in Franse overheid

De belangrijkste vraag bij sparen in Frankrijk is in hoeverre je erop durft te vertrouwen dat de Franse overheid de belofte van de spaargarantie zal nakomen.

Financiële betrouwbaarheid beoordelen

De financiële betrouwbaarheid van een land is voor een consument lastig te beoordelen. Om enig inzicht te geven kun je kijken naar de beoordelingen van wereldwijde kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor's, DRBS en Moody's. Anno 2021 wordt Frankrijk door deze instanties als financieel stabiel en betrouwbaar beoordeeld met hoge ratings.

Wat als een Franse bank failliet gaat?

Het land Frankrijk staat met het depositogarantiestelsel dus garant voor het geld bij Franse banken. Zou een bank die onder de garantie valt failliet gaan, dan kunnen de klanten van die bank een beroep doen op de Franse spaargarantie - wat inhoudt dat je het spaargeld terugkrijgt via de FDGR. 

Hulp van internationaal spaarplatform

Spaar je bij een Franse bank via een internationaal spaarplatform - dan helpt het platform je bij het indienen van jouw claim. Handig als je niet zo goed bent in de Franse taal!

Meer over sparen in het buitenland

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.